2020. feb 05.

Bakonyi húsgombóc

írta: Petőcz Szabó András
Bakonyi húsgombóc

Ezt a receptet egy reklámként láttam egy-két percbe összetömörítve, csak az alapanyagok (mennyiségi egység nélkül) voltak megadva, és gyorsan el is készült az étel... De jó lenne szó szerint pár perc alatt összeütni egy remek ételt, ami sok esetben nagyobb bevásárlást nem is igényel ha előtte szétnéztünk a hűtőben-fagyóban esetleg a kamránkban. Ehhez az ételhez mint  általában saját szedésű gombát használok fel, ami szükség esetén gombavizsgáló által is be van vizsgálva. A hozzávalókat anno gyorsan fel tudtam jegyzetelni, az arányokat saját ízlés alapján találtam ki, és esetenként plusz dolgok is kerültek az ételbe. Ezért senki sem mondhatja, hogy loptam a receptet, mindössze az ötlet ami nem az enyém. Erre azért tértem csak ki, mert voltak páran akik kétségbe vonták a recept tulajdonosát, és megrágalmaztak minket...  A darált húsnál a legjobb ha mi magunk daráljuk le otthon vagy a boltban teszik ezt meg nekünk, ne az előre csomagoltat vegyük meg! Mi erdei gombát használtunk, de akinek nincs otthon csiperke helyett laskát vegyen! Aki szereti kevés erőssel meg is bolondíthatja az ételt. Mint minden magyaros ételből ebből se hagyjuk ki a füstölt szalonnát!

83372860_228814674785456_5886644242746441728_n.jpg

Hozzávalók: 1 kg. darált sertéshús, 2-3 ek. zsemlemorzsa, 1 tojás,1 kisebb és egy nagyobb vöröshagyma, só és bors illetve fokhagyma ízlés szerint, 10 dkg házi füstölt szalonna felkockázva, 50 dkg. erdei gomba (fenyőpereszke és fenyő tinórú vegyesen), pirospaprika, kevés liszt és tejföl a habaráshoz, 40 dkg. kedvenc tészta.

83696437_243949839926043_7338319665258561536_n.jpg

83866032_2536912159889799_1005922276056498176_n.jpg

Elkészítés: A húsgombóccal kezdjük az ételt. A darált húst összegyúrjuk az apróra vágott vöröshagymával, reszelt fokhagymával, sóval, borssal,tojással és a zsemlemorzsával. Vizes kézzel kisebb gombócokat formázunk a masszából, és kevés olajom minden oldalát megsütjük, egy tálba kiszedjük. A szalonnát zsírjára kisütjük Miközben a golyók sülnek, a nagyobb vöröshagymát is apróra összevágjuk és a szalonnán üvegesre pároljuk, belereszeljük a fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a pirospaprikát, hozzáadjuk a gombát. Kevés vizet öntünk alá és kis lángon főzzük, időnként megkavarjuk. Hogy mindennel egyszerre legyünk kész, a kedvenc tésztánknak felteszünk vizet, és a csomagoláson található utasítás alapján megfőzzük. Ha a gomba is elkészült, bele tesszük az előzőleg kisütött gombócokat, annyi lé maradjon alatt, hogy kissé el is lepje őket. Pár perc együtt főzés után behabarjuk a mártást, innentől fogva csak rázogatjuk az edényt, hogy a husikák szét ne essenek. Ha a habarás elvesztette nyers ízét, és remélhetőleg eddigre a tészta is kifőtt, azon melegében tálalhatjuk is az ételt.

Szólj hozzá

Magyar Egészség vega és tészta