Savanyított cékla és szárzeller naranccsal és borókabogyóval
Hozzávalók:
- 1 liter víz
- 50 gramm só (nem jódozott)
- 5 szál szárzeller nagyobb darabokra vágva
- 8 db cékla kockázva
- 2 babérlevél
- 1 kezeletlen narancs héja
- 1 tk roppantott borókabogyó
- 1 tk szemes vegyes bors.
Az alapanyagokat egymásra rétegezve üvegbe rakjuk, az üvegben leszorítjuk, felöntjük a lével, annyi lé kell pluszban, hogy 1-2 ujjnyi réteg legyen a zöldségek felett. HA a lé nem elég erre, akkor a só-víz arány tartva keverjünk be felöntő levet, úgyis jól jöhet időközbeni folyadék pótláshoz. 2 hetet adjuk érni, de figyelmi kell, mert a cékla könnyen megromlik, így amennyiben a lé tetején fehér lisztes réteget látunk, azt azonnal le kell szedni és mehet tovább a fermentálás. Elkészülve üde, friss savanyút kapunk, hűtőben vagy hűs helyen 6-12 hónapot eláll. A leve is tiszta vitaminforrás, immunerősítő, bélflórát segítő.
Jó étvágyat!
U.i.:A kész savanyú nálunk egyszerre elfogyott, kész képünk nincs, de a cékla mindent befog, sötét lila lé és savanyút a végeredmény.