2021. már 29.

Savanyított cékla és szárzeller naranccsal és borókabogyóval

írta: Petőcz Ferenc
Savanyított cékla és szárzeller naranccsal és borókabogyóval

img_0831.JPG

Hozzávalók:

  • 1 liter víz
  • 50 gramm só (nem jódozott)
  • 5 szál szárzeller nagyobb darabokra vágva
  • 8 db cékla kockázva
  • 2 babérlevél
  • 1 kezeletlen narancs héja
  • 1 tk roppantott borókabogyó
  • 1 tk szemes vegyes bors.

Az alapanyagokat egymásra rétegezve üvegbe rakjuk, az üvegben leszorítjuk, felöntjük a lével, annyi lé kell pluszban, hogy 1-2 ujjnyi réteg legyen a zöldségek felett. HA a lé nem elég erre, akkor a só-víz arány tartva keverjünk be felöntő levet, úgyis jól jöhet időközbeni folyadék pótláshoz. 2 hetet adjuk érni, de figyelmi kell, mert a cékla könnyen megromlik, így amennyiben a lé tetején fehér lisztes réteget látunk, azt azonnal le kell szedni és mehet tovább a fermentálás. Elkészülve üde, friss savanyút kapunk, hűtőben vagy hűs helyen 6-12 hónapot eláll. A leve is tiszta vitaminforrás, immunerősítő, bélflórát segítő.

Jó étvágyat!

U.i.:A kész savanyú nálunk egyszerre elfogyott, kész képünk nincs, de a cékla mindent befog, sötét lila lé és savanyút a végeredmény.

Szólj hozzá

Tartósítunk Egészség vega és tészta