Fermentált édesköményes, csilis-szárzelleres savanyúság
Mostanra oldalunkon is megszokott lett a fermetált étel, ezek közül jön egy újabb, ami annyira finom, hogy nálunk elkészültét követően azonnal el is fogyott, de sikerült róla képet készíteni még akkor is, ha nem legjobbat. E recept is egy újabb alternatíva lesz az édeskömény elkészítéséhez.
Hozzávalók:
- 1 kg édesköménygumó
- 20 dkg szárzeller
- édesköményből a zsenge kaporlevelei
- 1 tk szárított kakukkfű
- ízlés szerint őrölt csilipaprika
- 1 púpozott ek jódozatlan só (pl.: parajdi)
Első lépésnként a szárzellert vékonyra szeleteljük, majd legyaluljuk az édesköményt. Hozzáadjuk a sót, hagyjuk pihenni, majd 20 perc elteltével amikor már levet engedjük szépen összemasszirozzuk a fűszerekkel, hogy engedjen annyi levet ami ellepiu. Üvegbe, fermentáló edénybe tesszük. Ha kevés rajta a folyadék akor felöntjük, majd lesúlyozzuk hogy ne érintkezzen a levegővel. 1 hét alatt kész, de ha hagyjuk 2-3 hetet érlelni még finomabb.
Jó étvágyat!
U.i.: Vigyázat, nagyon finom!