Kakaós csiga házi vajas kelt hajtogatott tésztában
2,5 dkg vajat vagy margarint elmorzsolunk 40 dkg liszttel és 1 csipet sóval. Ehhez adunk 2 dl langyos tejetm 4 dkg porcukrot, 2 tojássárgája, 2 dkg friss elmorzsolt élesztő. Az alapanyagokból sima tésztát gyúrunk, letakarjuk és 25 percet pihentetjük szoba hőmérsékleten. Közben 22,5 dkg vajat/margarint sütőpapír közt nyújtófával téglalappá formázunk. Hűtőbe tesszük annyira időre, ameddig a tészta pihen.
A pihentetés után az élesztős tésztarészt lisztezett felületen lóhere alakúra formáljuk, majd a közepáre helyezzük a vajas vagy margarinos téglalapot. A tészta füleit egymás után ráhajtjuk, majd téglalap alakúra nyújtjuk.
Képzeletben 3 egyenlő részre osztjuk, a bal oldali tésztarészt a középső részre hajtjuk, majd a lisztet lesöpörjük róla, a jobboldali oldalit hajtjuk a dupla tészta részre. Ez a szimpla hajtás.
A tésztát 90 fokkal forgassuk el, jön a duplahajtás. A tésztát kinyújtjuk, most képzeletben 4 egyenlő részre osztjuk. A két szélső részt ráhajtjuk a két középső részre, majd a dupla vastagságú tésztát egymásra hajtjuk. Hűtőben 30 percet pihentetjük. Ezt követően ismételjük a dupla hajtást. Újabb 30 perc pihentetés jön.
15 dkg étcsokoládét mikróban 10 dkg vajjal és 5 dkg porcukorral és 2-3 ek kakaóporral megmelegítünk, homogénen elkeverünk, hagyjuk kihűlni.
A tésztát kinyújtjuk 1 cm vastagra, majd megkenjük a csokis-kakaós masszával. Feltekerjük és ujjnyi vastag karikákat vágunk. Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és 170 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt hőlégkeverésen készre sütjük. Időnként megnézzük, ne égjen meg.
Amikor megsült hagyjuk kihűlni, majd porcukorral hintjük. Tálaljuk, finomabb a boltinál, jó szendvics helyett egy pohár tejjel, kakaóval. Jó étvágyat!