Kötött tészta leves
8 adag
Ezt a levest már nagyon rég el szerettem volna készíteni, de valahogy mindig elmaradt annak ellenére, hogy rengeteg videót láttam róla és persze azért ez egy igazi magyaros alföldi recept. Most már tudom, hogy bográcsban is el fog majd készülni, nagyszerű finom, tartalmas. Igazán megéri a munka vele.
Hozzávalók:
- 2 tojás
- 20 dkg liszt
- só
- 2 nagy fej vöröshagyma kockázva
- őrölt pirospaprika
- őrölt bors
- 50 dkg felpucolt, kockázott burgonya
- 1 szál házi füstölt kolbász karikázva
- 1 nagyobb répa karikázva
- 1 nagyobb gyökérzöldség karikázva
- 1 csokor frissen aprított petrezselyem
- 1 ek zsír
- 5 dkg házi füstölt szalonna
A lisztet 1 tk sóval és a kettő tojással jól eldolgozom.Félre teszem fél órát hűtőbe pihenni. A zsírt megolvasztom és az egyik kockázott hagymát picit sózva üvegesre párolom úgy, hogy a levét elfőjje, ekkor 1 tk pirospaprikával keverem és leveszem a tűzről. Ez lesz a tészta tölteléke.
A tésztát kinyújtom 1-2 milliméteresre, én ehhez tésztagépet használtam, de sodrófával is lehet.Vékony csíkokat kenünk meg a hagymás töltelékkel, ráhajtunk egy réteg tésztát levágjuk és összekötjük, ettől kötött tészta. Amikor minden tészta meg van így, akkor félre rakjuk.
A szalonnát felkockázzuk apróra, lepirítjuk és hozzáadjuk a másik hagymát, amelyet üvegesre párolunk, hozzáadunk 1 ek pirospaprikát, felöntjük vízzel kb 2 liter, beletesszük a zöldségeket, a kolbászt, sózzuk, borsozzuk.. Amikor a zöldségek megpuhultak, hozzá adjuk a tésztát. A tészta hamar megfő, amikor az is meg van, beleszórjuk a petrezselymet és tálaljuk.
Jó étvágyat!