2022. jan 09.

Rácalmási rakott ponty

írta: Petőcz Ferenc
Rácalmási rakott ponty

img_1237.JPG

Dunaújváros és környéke gasztro-kulturális értékeit kevesen ismerik. Megvallom mi sem tudunk sokat e római kori gyökerekkel rendelkező városnak a múltjáról és a konyhájáról. Valahogy minden a ködbe veszett a szocializmus alatt. Eddig egy régebbi levest találtunk a pentelei gombóclevest, de most vízparti településként a szomszédos rácalmás halas étele került a karácsonyi asztalra Egyszerű, de nemes halas fogás, így passzolt a hagyományokhoz. Kevesen tudják, hogy a polgári életmód a korabeli Dunapentelén az 1800-as években pezsgő világot adott, itt volt a kor híres pentelei kaszinó köre, amely Rosti Pálhoz csatolható. A következő időszakban próbálunk majd nyomdokain kutatni ételeket és ha sikerrel járunk el is készítjük nektek. 

Hozzávalók:

  • 1 kg ponty filé
  • 1 kg burgonya héjában főzve, karikákra vágva
  • 6 db főtt tojás karikákra vágva
  • 15 dkg szalonna kockázva
  • 1 nagy pohár tejföl
  • só, bors, fokhagyma, pirospaprika, liszt

A ponty filét sózzuk, borsozzuk és reszelt fokhagymával dörzsöljük be, majd nagyobb darabokra vágjuk. A filé darabokat fél órát pihentetjük majd paprikás lisztbe forgatjuk. A szalonnát lepirítjuk, a pörcöket kiszedjük. A visszamaradt zsírban a ponty filé darabokat hirtelen megpirítjuk, majd kiszedjük.

img_1234.JPG

Egy hőálló tálat kikenünk vajjal és megszórunk zsemlemorzsával. A tál aljára rakunk egy réteg krumplit amelyet sózunk, borsozunk, erre kerül tejföl, majd a tojás egyik fele, majd krumpli és erre az előpirított hal, ekkor rászórjuk a szalonna pörcöket is. Majd tejföl, tojás, tejföl és a maradék krumpli.

Sütőben készre sütjük. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak