Szerb pezsgős ponty
Idei másik pontyos halas ételünk a szocialista blokk egyik receptje a 70-es évekből. Szerintünk most is megállja a helyét bármely asztalon.
Hozzávalók:
- 1 kg pontyfilé beirdalva
- 3,5 dl száraz fehér pezsgő
- só, bors
- 2 dl tejszín
- 2 ek liszt
- 20 dkg csiperke darabolva
- 5 dkg vaj
A pontyfilét sózzuk, borsozzuk, egy hőálló tálba tesszük. ráöntjük a pezsgőt és sütőbe toljuk 200 fok alsó, felső sütésen. Amikor a pezsgő nagyja elfőtt, halunk pirul, akkor készítjük a mártást.
A vajat megolvasztjuk, belepirítjuk gombát, majd a lisztet és felöntjük a tejszínnel és a pontyon lévő maradék pezsgőt is hozzákeverjük, hagyjuk besűrűsödni a mártást, majd ráöntjük a halra. Sütőben készre sütjük, hagyjuk a tetejét picit pirulni. Mi bulgurral tálaltuk, de tapasztalat, hogy ehhez az ünnepi ételhet jól passzol a krumpli bármilyen formában.
Jó étvágyat!