2022. dec 28.

Szerb pezsgős ponty

írta: Petőcz Ferenc
Szerb pezsgős ponty

ponty3.jpg

Idei másik pontyos halas ételünk a szocialista blokk egyik receptje a 70-es évekből. Szerintünk most is megállja a helyét bármely asztalon.

Hozzávalók:

  • 1 kg pontyfilé beirdalva
  • 3,5 dl száraz fehér pezsgő
  • só, bors
  • 2 dl tejszín
  • 2 ek liszt
  • 20 dkg csiperke darabolva
  • 5 dkg vaj

A pontyfilét sózzuk, borsozzuk, egy hőálló tálba tesszük. ráöntjük a pezsgőt és sütőbe toljuk 200 fok alsó, felső sütésen. Amikor a pezsgő nagyja elfőtt, halunk pirul, akkor készítjük a mártást.

A vajat megolvasztjuk, belepirítjuk gombát, majd a lisztet és felöntjük a tejszínnel és a pontyon lévő maradék pezsgőt is hozzákeverjük, hagyjuk besűrűsödni a mártást, majd ráöntjük a halra. Sütőben készre sütjük, hagyjuk a tetejét picit pirulni. Mi bulgurral tálaltuk, de tapasztalat, hogy ehhez az ünnepi ételhet jól passzol a krumpli bármilyen formában.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Húsok és halak