2023. dec 10.

Svájci sült hagyma

írta: Petőcz Ferenc
Svájci sült hagyma

svajc.jpg

Jönnek az ünnepek, fel kell készülni. Ilyenkor jobb a gyomornak a könnyű fogás, hogy legyen majd hely az ünnepi sokszor nehezebb ételeknek. Most is egy ilyen gyomornak jobb recept jön hiába a sok hagyma benne, könnyen elkészül és gyorsan fogy.

Hozzávalók:

  • 1 kg burgonya felkarikázva
  • 1 kg vöröshagyma felkarikázva
  • 2,5 dl zöldség alaplé (kockából is jó)
  • 2 dl tejszín
  • 20 dkg reszelet sajt
  • 5 dkg vaj
  • só, frissen őrölt bors
  • 1 ek aprított petrezselyem.
  • 2 ek keményítő

Egy sütőtálba fogjuk rétegezni az ételt. Egy sor burgonya, egy sor hagyma és így tovább a lényeg, hogy a felső sor az hagyma legyen. Soronként sózzuk, borsozzuk. Ránöntjük az alaplevet, 200 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen 45 percet pároljuk, ekkor hozzáadjuk a keményítővel, sajttal elkevert tejszínt, rárakjuk a felkcokázott vajat. Így 15-20 percet sütjük, ameddig szépen pirul. A sütőből kivéve megszórjuk a petrezselyemmel, hagyjuk picit hűlni, majd tálaljuk nagyobb kockákra vágva, mint a rakott krumplit.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Svájc Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta