Tanzániai banános curry
Akik ismernek minket, ők jól tudják, hogy az egzotikus konyhát is nagyon szeretjük. A főzőbanán viszonylag nehezen beszerezhető, de érdemes kipróbálni ezt a Kelet-Afrikai ételt, ami felvonultatja a helyben termesztett fúszerek bőségét. A főzőbanánt helyettesíthetjűk éretlen banánnal. Én nem szeretem a koriander zöldjének ízét, viszont ebben az ételben nem passzolna bele a petrezselyem. Az ilyen jellegű ételeket wokban vagy magas falú serpenyőben jobb készíteni. A csili helyelyettesítheő hegyes erőspaprikával. Körete kimondottam a párolt rizs, nem lesz tipikusan tanzániai más körettel.

Hozzávalók: néhány ek olaj, 1 nagyobb fej lilahagyma aprítva, 4 gerez fokhagyma reszelve, 1 ek. reszelt gyömbér, 4 nagyobb paradicsom felaprítva, 1 késnyegynyi őrölt kardamom, 1 tk őrölt kurkuma, 2 ek currypor, 2 főzőbanán, 400 ml kókusztej, 1 zöldségleves kocka feloldva, 400 gr-os konzerv csicseriborsó leszűrve és leöblítve, 1 lime reszelt héja és kifacsart leve, 1 is csokor koriander, zöldvagy piros csili felszeletelve, Főtt rizs a tálaláshoz.
Elkészítés: A wokban hevítsűk meg az olajat, ezen közepes lángon pirítsuk meg a felaprított lilahagymát, amit kissé megsózunk. Hozzáadjuka reszelt fokhagymát, gyömbért, paradicsomot,a kardamomot, és az többi őrölt fúszert. Felötjük 125 ml levessel, és 2-3 percig főzzük, amíg minden megpuhul. Vágjuk 3-4 centis darabokra a főzőbanánt. egy kis tálban tegyünk félre 4 ek kókusztejet, a többit a serpenyőbe öntjük a leves felével, adjuk hozzá a banánt, a lecsöpögtetett csicseriborsot, ízlés szerint sózzuk. Éppn csak gyöngyözve, fedő alatt 10 percig főzzük, fedő nélkül további 10-15 percig, amíg a banán megpuhul. Közben, ha szükséges, öntünk hozzá egy kis levest. tálaláskor a curryba belekeverjük a lime reszelt héját és kifacsart levét, rácsorgatjuk a félretett kókusztejet, megszórjuk az aprított korianderrel és a csilivel.
