2024. aug 27.

fügés sertésragu

írta: Petőcz Szabó András
fügés sertésragu

Most érik a mézédes füge, az egyik kedvenc gyümölcsöm. Gondoltam, hogy alkotok belőle valami remek ételt, mivel egy tálnyit kaptam. Mivel gyorsan romlik, az nem lehetett opció, hogy mindig eszek belőle pár szemet. A mézédes füge és a mustár tökéletesen kiegészítíi egymást, és mivel a sertésszűz is hamar elkészülő hús, ezért a gyümölcsöt sem kell megfőzni. Én most tésztát főztem ki a raguhoz,de ha ünnepi ételnek szánjuk, akkor a krumplipüré a tökéletes körete. 

fuges_sertesragu.jpg

 

Hozzávalók: 2 db sertésszűz (kb. 500 g/db), 4 ek étolaj, 2 fej vöröshagyma (120 g/fe, 4 gerezd fokhagyma, só, bors, 2 tk mustár, 2 ek Worcester-szósz, 60 ml víz, 400 ml főzőtejszín, 8 db füge.

Elkészítés: A fügés sertésragu elkészítését azzal kezdjük, hogy a sertésszüzet lehártyázzuk és 2 cm-es kockákra vágjuk. Egy mélyebb serpenyőben, nagy lángon felhevítjük az olaj felét és kb. 1 perc alatt körbepirítjuk rajta a húst, aztán félretesszük. Ugyanebben a serpenyőben, most már közepes lángon elkezdjük pirítani a maradék olajon a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is és 5 percig dinszteljük. Sózzuk, borsozzuk és ízesítjük a mustárral, valamint a Worcester-szósszal. Felöntjük egy kevés vízzel, majd amikor elkeveredtek az ízesítők, hozzáadjuk a tejszínt is. Felforraljuk, hozzáadjuk az előpirított húst és kb. 5 perc alatt készre főzzük. Belerakjuk a felcikkezett fügét és még 2 percig főzzük a ragut.

Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta