2017. nov 22.

Tárkonyos malacraguleves déli tőkegombából

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos malacraguleves déli tőkegombából

Elkészítés: 1,5 óra,könnyű

dsc09620.JPG

A kutya séta a dunaújvárosi szigeten nem csak a kutyának jó és hasznos, hiszen Ő ott ki tudja futni magát, de nyitott szemmel járunk, akkor mindig találni valami ehetőt. A természet ajándékai évszakonként váltakoznak, de mindig van gomba. Az egyik hűséges tuskómat, így nem hagyhattam ki és találtam is 2,2 kg friss déli tőkegombát. El is képzeltem milyen lenne, ha fogtam volna mellé egy friss nyurgát, pontyot, de mivel malackodásnak van ideje, nekünk meg az őszi szabadságunknak, így el utaztunk a Vértesbe egy hétre és a gomba is eljött velünk. Ez lett belőle. Éjszakai a fazékra jártunk.

dsc09608.JPGdsc09615.JPG

5 dkg szalonnát süssünk le a zsírjára, majd adjunk hozzá kettő fej kockára vágott vöröshagymát és pároljuk meg.

dsc09616.JPG

Amikor üvegesre párolódott adjunk hozzá 80 dkg kockázott lapockát, majd egy ek szárított tárkonyt és sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel hintsük meg és 5 gerezd reszelt fokhagymával is ízesítjük. Sokszor keverjük és amikor már minden húsunk fehér, hozzáadjuk a sárgarépát és zöldséget.

dsc09618.JPG

3-4 babérlevelet is hozzáadunk, majd felöntjük vízzel és felforraljuk, utána takaréklángon főzzük egy órát és utána ízesítünk. Amikor a hús már megfőtt 2-3 szem kockázott burgonya kerül bele és 75 dkg darabolt déli tőke. Ekkor felforraljuk és utána takarék lángon 20 percet főzzük kóstolás nélkül, mert a déli tőke 20 perces gomba, megéri, mert nagyon finom. 

dsc09619.JPG

Amikor minden megfőtt kb 1,5 óra 2 dl tejszínben elkeverünk 2 ek étkezési keményítőt és 1 ek szárított tárkony, a frissből kevesebb kell és behabarjuk a levest. 2 citrom facsart levét még hozzáadjuk, tálaljuk. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája