2017. dec 22.

Tárkonyos mustár házilag

írta: Petőcz Ferenc
Tárkonyos mustár házilag

dsc09841.JPG

Lassan véget ér az ó esztendő, a kötelező elem a virsli is asztalra kerül majd éjfélkor. A virslit pedig természetesen valami csípőssel, többnyire mustárral fogyasztjuk. Azt pedig végképp nem gondolnánk, hogy finomabbnál finomabb mustárok készíthetők otthon fillérekből és a bolti pedig csak hatalmas lehúzás. Főleg akkor, ha szinte dolgozni sem kell a mustárunkért. Mert 150-200 Ft körül van 10 dkg mustármag fajtától függően (sárga, barna, fekete). Mi is majd többször jelentkezünk nálatok különböző mustárokkal, most itt lesz ez az egyszerű tárkonyos mustár. Meglepődtök, annyira egyszerű, de mégis milyen finom...

dsc09835.JPG

2 dl 6 %-os tárkonyecetet keverjünk 1 dl vízzel és adjunk hozzá 10 dkg mustármagot. Az egészet tegyük félre kettő napra, kb ennyi idő kell ahhoz, hogy a mustármag megszívja magát folyadékkal. Ezt követően pedig adjunk hozzá 2 ek mézet, 1 mokkáskanál őrölt római köményt, 1 tk őrölt koriandert, 1 tk kurkumát (ez a színének kell), 1 ek, ecetes tormát. Immáron kb 250 Ft-nál tartunk. Vegyük elő a rúdmixert és pürésítsük addig az egészet, amíg mustár állagú les, ez kb 5 perc. Ekkor 1 ek szárított vagy friss tárkonylevelet keverjünk hozzá és már tálalható, de ha hagyjuk érlelni, akkor jobban kijön a fűszerek íze. Hűtőben kb 2-3 hónapot áll el. A szilveszteri vendégsereglet, pedig ámul és bámul majd, ha elkészítjük. Ugye, kb 5 perc munka és 250-300 Ft. Ebből egy fél literes befőttes üvegnyi lesz, boltban ez a minőség 1000 Ft. Boldog új évet!

dsc09840.JPG

Szólj hozzá

Tartósítunk