2020. ápr 02.

Kovászos medvehagyma

írta: Petőcz Szabó András
Kovászos medvehagyma

Most hogy szezonja van a medvehagymának igyekszünk minél többet fogyasztani ebből a növényből. Itt a blogon is rengeteg receptet találtok a felhasználásához, de most egy igazi különlegességet osztok meg veletek. Most a megmaradt szárat fogjuk használni. Fontos tanács: aki nem ismeri meg a medvehagymát az erdőben, az inkább a piacon vagy a zöldségesnél szerezzen be pár csokorral belőle, mert összetéveszthető a gyöngyvirág levelével az viszont mérgező. A medvehagymának fokhagyma illata van, a gyöngyvirágnak nincs jellegzetes illata. 

91789837_560276814593016_7718133621927706624_n.jpg

Hozzávalók: 1 nagyobb befőttes üveg (nem az öt literesre gondolok), néhány csokor medvehagyma (esetünkben 4), 1 csokor friss kapor, 1 liter víz, 1 ek só, 1 szikkadt zsemle.

91535247_2546848158903142_2258201466734903296_n.jpg

Elkészítés: A megmaradt medvehagyma szárakat válogassuk át, majd mossuk meg, kissé hagyjuk leszáradni. Akkora darabokra vágjuk fel a szárakat, hogy majd az üvegben a zsemle kényelmesen elférjen. A befőttes üvegbe helyezzük az ugyancsak megmosott és leszárított kaprot .A medvehagyma szárait állítsuk egymás mellé az üvegben.  A zsemlét beáztassuk, majd fehér agyagba csomagolva a szárak tetejére helyezzük.1 liter vízhez 1 evőkanál sót adunk, jól elkeverjük. Ezzel az oldattal teljesen tele öntjük az üveget, tányérra helyezzük, és szobahőmérsékleten  lazán lefedve hagyjuk beérni. Nekem ehhez egy hét volt elegendő, de hamarabb is elkészülhet, az esetlegesen elpárolgó vizet pótolni kell.

Szólj hozzá

Tartósítunk Egészség vega és tészta