Francia rakott burgonya
4 adag, gyors, könnyű
Nagyon szeretjük a rakott krumplit, szerintem ezzel nem vagyunk egyedül. Ez lenne az étel, ami egyszerűségében mégis nagyszerű. Most ennek francia változatát készítettük el, ízben sok különbség nincs, kicsit lágyabb inkább a technológia más, mint nálunk. Mi 4 személyes adagot raktunk össze, az arányok is ehhez kerültek feljegyzésre.
Hozzávalók:
- 8 db közepes sárgaburgonya, fél centis karikákra szelve
- 6 db főtt tojás karikázva
- 5 dl főzőtejszín
- 1 pár házi kolbász karikázva (francia parasztkolbászt kellene bele, de nem tudtam venni)
- só, bors
A burgonyát meghámozzuk karikázzuk. Egy sütőtálat kikenünk vajjal, majd elkezdünk rétegezni. Burgonya,tojás, burgonya, kolbász, burgonya, tojás,burgonya, kolbász ameddig el nem fogy az összes alapanyag vagy meg nem telik az edény. A végén burgonyával zárjuk le.
A tejszínt elkeverjük a sóval, borssal, ezzel öntjük le a rakott krumplit és sütőben alsó-felső sütésen 200 fokon 45 percet sütjük, időnként ellenőrizzük, hogy megfőtt-e mindent és elkészült-e az étel.
Amikor megsült, kivesszük, hagyjuk hűlni 30 percet, majd valamilyen salátával, savanyúsággal tálaljuk (szerintem az ecetes cékla és a kovászos uborka a legjobb hozzá).
Jó étvágyat!