2021. okt 20.

Francia rakott burgonya

írta: Petőcz Ferenc
Francia rakott burgonya

4 adag, gyors, könnyű

francia.jpg

Nagyon szeretjük a rakott krumplit, szerintem ezzel nem vagyunk egyedül. Ez lenne az étel, ami egyszerűségében mégis nagyszerű. Most ennek francia változatát készítettük el, ízben sok különbség nincs, kicsit lágyabb inkább a technológia más, mint nálunk. Mi 4 személyes adagot raktunk össze, az arányok is ehhez kerültek feljegyzésre.

Hozzávalók:

  • 8 db közepes sárgaburgonya, fél centis karikákra szelve
  • 6 db főtt tojás karikázva
  • 5 dl főzőtejszín
  • 1 pár házi kolbász karikázva (francia parasztkolbászt kellene bele, de nem tudtam venni)
  • só, bors

A burgonyát meghámozzuk karikázzuk. Egy sütőtálat kikenünk vajjal, majd elkezdünk rétegezni. Burgonya,tojás, burgonya, kolbász, burgonya, tojás,burgonya, kolbász ameddig el nem fogy az összes alapanyag vagy meg nem telik az edény. A végén burgonyával zárjuk le. 

A tejszínt elkeverjük a sóval, borssal, ezzel öntjük le a rakott krumplit és sütőben alsó-felső sütésen 200 fokon 45 percet sütjük, időnként ellenőrizzük, hogy megfőtt-e mindent és elkészült-e az étel.

Amikor megsült, kivesszük, hagyjuk hűlni 30 percet, majd valamilyen salátával, savanyúsággal tálaljuk (szerintem az ecetes cékla és a kovászos uborka a legjobb hozzá).

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Francia Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta