2022. ápr 10.

Medvehagymás daragaluska

írta: Petőcz Ferenc
Medvehagymás daragaluska

dara1.jpg

Az idő előre haladtával - itt az életkoromra gondolok- egyre fontosabb, hogy a napi étkezésben jelen legyen valamilyen leves. Érdekes, ez fiatalabb koromban nem így volt és nem tudom más hogy van ezzel. A levesekhez pedig elengedhetetlen egy-egy ideálisnak tartott betét. Van már az oldalon jól sikerült visszatérő több is, most egy újabb következik. A daragaluska házi elkészítésétől sokan tartanak, pedig nem kell. Most medvehagymával készült, mert ez egy nagy kedvencünk és a szezonja rövid, így igyekszünk rövid idő alatt sokféle ételt készíteni belőle, persze a galuska idény jellegűen és ételtől függően készülhet natúr, petrezselymes, kapros...stb verzióban.

Hozzávalók:

  • 3 db tojás
  • 9-10 ek búzadara
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 3-4 levél apróra vágott medvehagyma

Ha grízgaluskát készítünk, akkor mindig előre kell dolgoznunk, hogy a tészta legalább 30 percet pihenjen a főzés előtt.

A tojást kettéválasztjuk, és külön-külön felhabosítjuk a sárgáját és a fehérjét is. Nem kell gépet használnunk, bőven elég, ha egy kézi habverővel felverjük őket. Ha elkészültünk, óvatosan összekeverjük őket, majd hozzáadjuk búzadarát, sót, medvehagymát. Fontos, hogy sűrű, tejfölsűrűségű keveréket kapjunk! Közben hozzáadjuk a szódabikarbónát is. Ezután a keveréket lefedjük, majd hagyjuk pihenni, hogy a gríz jól beszívja a nedvességet, és kissé felpuhuljon.

dara2.jpg

Amikor a grízgaluska tésztája összeállt, akkor gyöngyöző, de nem lobogó, sós vizet forralunk. Vízbe mártott kanállal egyforma méretű galuskákat szaggatunk a tésztából, és kis lángon 10-15 percig főzzük. A levessel tálaljuk. Itt most evőkanállal szaggattam, mert a tányérban jól mutat, de persze lehet kisebbet is készíteni.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Levesek Egészség vega és tészta