Fűszeres arab sütőtök leves
6 adag
Ez a bejegyzés a blogunk ezredik jelentkezése. Sok receptünk még nem került fel. Sokat lamentáltunk azon, hogy melyik étel legyen itt az ezredik. Elmondhatjuk, hogy az ezeregyéjszaka meséin nőttünk fel, csodáltuk a varázslatot, a lenyűgőző ételeket is, azt a fűszeres íz és illat gazdagságot amely nagyon jellemzi az arab konyhát a mesés kelet süteményeit. Ezért végül ez a leves lesz az 1000. Jó ezt leírni, hogy ezt is elértük. Folytatjuk, remélem szeretitek az oldalunkat kedves Olvasóink!
Vigyázat! Oly finom, illatos, hogy függőséget okoz!
Hozzávalók:
- olvaolaj
- 75 dkg kanadai sütőtök (pézsmatök) kockázva
- 2 vöröshagyma kockázva
- 1 fej vöröshagyma vékony félholdakra vágva
- 3 gerezd fokhagyma reszelve
- 3 póréhagyma apróra vágva
- 3 közepes burgonya nagyobb kockákra vágva
- 5 db paradicsom nagyobb darabokra vágva
- 4 kk őrölt kömény
- 1 púpozott kk őrölt fahéj
- 2 kk füstölt paprika
- 3 kk chilikrém pl házi Erős Pista
- tengeri só, frissen őrölt bors
- 2 *400 gramm csicseriborsó konzerv és a leve
- 1 nagy cukkini kockákra vágva
- 10 dkg fetasajt
A fűszerolajhoz
- 6 ek olívaolaj
- 1 nagy marék apróra vágott kapor
- 1 marék aprított koriander vagy petrezselyem
- egy marék sótlan pisztácia
- egy citrom facsart leve
Tipp: az olajból biztosan marad, húst pácolhatunk a maradékkal, nagyon finom lesz pl a csirkehús tőle.
Egy lábasban melegítsünk fel 3 ek olívaolajat, majd ezen pároljuk meg a hagymákat, a sütőtököt és krumplit. A lényeg az, hogy inkább picit puholjon meg, de ne piruljon. Amikor ezzel megvagyunk hozzáadjuk a paradicsomokat, fűszereket és chilikrémet.Összekeverjük, felöntjük vizzel, sózzuk borsozzuk éforrástól szítva főzzük 30 percet vagy ameddig a zöldségek meg nem puhulnak.
Amikor minden puha, a levest pürésítjük. Hozzáadjuk a csicseriborsó 2/3-t valamint a csicseriborsó felét. Ammennyiben túl sűrű, kevés vizzel higíthatjuk az ételt és az ízek beállítása miatt még utána fűszerezhetünk. Főzzük takarékon a levest még 20 percet, majd beletesszük a cukkinit és újabb 20 percet főzzük. A leves ezzel kész.
Közben elkészítjük a fűszerolajat, amelyet aprítóban vagy botmixerrel összepürésítünk. Ez mellett afélholdra vágott hagymát kevés olívaolajon barnára pirítjuk, hozzáadjuk a maradék csicsriborsót és azt is pirítjuk egy pár percet.
A levest kimerjük, majd megszórjuk morzsolt fetával, a hagymás csicseriborsóval és kevés fűszerolajat adunk hozzá.
Jó étvágyat!