2025. máj 18.

Fűszeres arab sütőtök leves

írta: Petőcz Ferenc
Fűszeres arab sütőtök leves

6 adag

493423976_10222830098259955_4391370491601807813_n.jpg

Ez a bejegyzés a blogunk ezredik jelentkezése. Sok receptünk még nem került fel. Sokat lamentáltunk azon, hogy melyik étel legyen itt az ezredik. Elmondhatjuk, hogy az ezeregyéjszaka meséin nőttünk fel, csodáltuk a varázslatot, a lenyűgőző ételeket is, azt a fűszeres íz és illat gazdagságot amely nagyon jellemzi az arab konyhát a mesés kelet süteményeit. Ezért végül ez a leves lesz az 1000. Jó ezt leírni, hogy ezt is elértük. Folytatjuk, remélem szeretitek az oldalunkat kedves Olvasóink! 

Vigyázat! Oly finom, illatos, hogy függőséget okoz!

Hozzávalók:

  •  olvaolaj
  • 75 dkg kanadai sütőtök (pézsmatök) kockázva
  • 2 vöröshagyma kockázva
  • 1 fej vöröshagyma vékony félholdakra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma reszelve
  • 3 póréhagyma apróra vágva
  • 3 közepes burgonya nagyobb kockákra vágva
  • 5 db paradicsom nagyobb darabokra vágva
  • 4 kk őrölt kömény
  • 1 púpozott kk őrölt fahéj
  • 2 kk füstölt paprika
  • 3 kk chilikrém pl házi Erős Pista
  • tengeri só, frissen őrölt bors
  • 2 *400 gramm csicseriborsó konzerv és a leve
  • 1 nagy cukkini kockákra vágva
  • 10 dkg fetasajt

A fűszerolajhoz

  • 6 ek olívaolaj
  • 1 nagy marék apróra vágott kapor
  • 1 marék aprított koriander vagy petrezselyem
  • egy marék sótlan pisztácia
  • egy citrom facsart leve

Tipp: az olajból biztosan marad, húst pácolhatunk a maradékkal, nagyon finom lesz pl a csirkehús tőle.

 Egy lábasban melegítsünk fel 3 ek olívaolajat, majd ezen pároljuk meg a hagymákat, a sütőtököt és krumplit. A lényeg az, hogy inkább picit puholjon meg, de ne piruljon. Amikor ezzel megvagyunk hozzáadjuk a paradicsomokat, fűszereket és chilikrémet.Összekeverjük, felöntjük vizzel, sózzuk borsozzuk éforrástól szítva főzzük 30 percet vagy ameddig a zöldségek meg nem puhulnak.

Amikor minden puha, a levest pürésítjük. Hozzáadjuk a csicseriborsó 2/3-t valamint a csicseriborsó felét. Ammennyiben túl sűrű, kevés vizzel higíthatjuk az ételt és az ízek beállítása miatt még utána fűszerezhetünk. Főzzük takarékon a levest még 20 percet, majd beletesszük a cukkinit és újabb 20 percet főzzük. A leves ezzel kész. 

Közben elkészítjük a fűszerolajat, amelyet aprítóban vagy botmixerrel összepürésítünk. Ez mellett afélholdra vágott hagymát kevés olívaolajon barnára pirítjuk, hozzáadjuk a maradék csicsriborsót és azt is pirítjuk egy pár percet. 

A levest kimerjük, majd megszórjuk morzsolt fetával, a hagymás csicseriborsóval és kevés fűszerolajat adunk hozzá.

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

Arab Levesek Egészség vega és tészta