2022. nov 20.

Bajor zsemle

írta: Petőcz Ferenc
Bajor zsemle

Könnyű, 8 db, költség kb 550 Ft

bajor.jpg

A napi szendvicsek elkészítéséhez elengedhetetlen egy jó péksütemény. Gyűjtjük ezért ezeket, elkészítjük, saját szánk ízére alakítjuk. Így történt ez most is, miután azt hiszem sikerült jól elkészíteni az étkezés próba alapján, így jöhet a bajor zsemle receptje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg BL55 fehérliszt
  • 1,5 dl tej + 1,5 dl víz (mindkettő langyos)
  • 1 ek cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tk só
  • 5 dkg puha vaj
  • 7 dkg szódabikarbóna
  • nagy szemű só vagy valamilyen mag( szezám-, lenmag)

A szódabikarbónát elő kell készíteni, az okát sajnos nem tudom, de a recepttúra így írja le. 120 fokra előmelegített sütőben sütőpapíron 1 órát hőkezeljük. Ezt követően hagyjuk kihűlni. 

Közben a többi alapanyagot kézzel vagy géppel jól összedolgozzuk, a tészta akkor jó, ha elválik az edény falától. Ekkor egy olajjal kikent tálba tesszük, átforgatjuk és lefedve hagyjuk szoba hőmérsékleten egy órát kelni.

Ha letelt az első kelesztés, lisztezett felületre borítjuk a lágy szerkezetű tésztánkat és  8 egyenlő darabra vágjuk. Gombócokat formálunk belőle és lefedve 15 percig ismét kelesztjük. 

Az újabb kelesztés után a gombócokat egyesével kilapítjuk, majd széleiket behajtjuk és kis rudakként feltekerjük. Lefedve hagyjuk kelni újabb 20 percet. Közben a sütőt előmelegítjük 220 fokra, a sütő aljába tepsit rakunk. 

Egy lábasban vizet melegítünk, a vízszintje kb. 4 ujjnyi magasságú legyen. Ha a víz felforrt, beleszórjuk a szódabikarbónát. Takarékra vesszük és a megkelt tésztákat a vízbe helyezzük oldalanként 30 másodpercre, majd a tésztát sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Pengével megvágjuk, sóval vagy magkeverékkel szórjuk. 

A sütő aljában lévő tepsibe vizet öntünk, így lesz kellő gőz a sütéshez, 220 fokon hőlégkeverésen 15-20 perc között készre sütjük. Sütés után egy lágy, könnyű péksüteményt kapunk. Rácsra kiszedve hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Bajor Nemzetek konyhája Házi pékség