Házi meggyes túrós szelet
Ébred a természet, lassan érnek majd a nyár eleji gyümölcsök is, ezekből nagyszerű sütemények, lekvárok ételek készülnek majd. De, addig ameddig beérnek a finomságok előkerült egy-két üveg befőtt. Most ezzel készült a hétvégi desszert. Tetszeni és ízleni fog.
A recept egy 25*25 centis sütőformához készült.
Hozzávalók:
Tészta:
- 12 darab fürjtojás vagy 4 tojás
- 12,8 dkg cukor
- 12,8 dkg tönkölyliszt
- összeállításhoz meggy- vagy cseresznyelekvár
Túrós réteg:
- 50 dkg turó
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1-2 ek meggyszörp vagy pár csepp piros étel festék
- 6 lapzselatin
- 2,5 dl tejszín
- 20 dkg meggy összevágva nagyobb darabokra
Meggyes zselé tetőhöz:
- 2 csomag tortazselé
- 5 dl meggylé
A tojásokat cukorral 5 percig robotgéppel verjünk habosra, majd adjuk hozzá a lisztet, amelyet további egy percig lassú fokozaton keverünk. A tésztát rakjuk egy sütőpapírral bélelt 25*25 cm-es csatos formába és 170 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig hőlégkeverésen süssük meg. Ha kihűlt levesszük a papírt a tésztáról a formát elmosogatjuk később ebben rakjuk össze a süteményt.
A tejszínt 1 ek porcukorral felverjük. A túrót elkeverjük a többi porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a meggyet végül pedig óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. A korábban már vízbe áztatott zselatinlapokat kinyomkodjuk és kevés vízben oldódásig melegítjük. Picit hagyjuk hűlni és hőkiegyenlítéssel beleforgatjuk a tejszínes túrókrémbe. Nem kell megijedni, ilyenkor folyni fog picit, de sikerülni fog.
A tésztát megkenjük a lekvárral, egyrészt, mert jó ízt ad, másrészről segít abban, hogy a még friss folyékony krém ne áztassa el a tésztát. Rá kenjük a krémet is és 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni.
Amikor a krém már kidermedt elkészítjük a zselét. Ehhez a tortazselét elkeverjük a meggylében, kerül bele 2 ek cukor is és felforraljuk. Hagyjuk hűlni a zselét 10-15 percet közben időnként elkeverjük, majd óvatosan ráöntjük a krém tetejére. Ismét mehet a süti a hűtőbe. Amikor kidermedt minden, kivesszük a formából és szeleteljük.
Jó étvágyat!