2023. máj 11.

Házi meggyes túrós szelet

írta: Petőcz Ferenc
Házi meggyes túrós szelet

meggy1.jpg

Ébred a természet, lassan érnek majd a nyár eleji gyümölcsök is, ezekből nagyszerű sütemények, lekvárok ételek készülnek majd. De, addig ameddig beérnek a finomságok előkerült egy-két üveg befőtt. Most ezzel készült a hétvégi desszert. Tetszeni és ízleni fog.  

A recept egy 25*25 centis sütőformához készült.

Hozzávalók:

Tészta:

  • 12 darab fürjtojás vagy 4  tojás
  • 12,8 dkg cukor
  • 12,8 dkg tönkölyliszt
  • összeállításhoz meggy- vagy cseresznyelekvár

Túrós réteg:

  • 50 dkg turó
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1-2 ek meggyszörp vagy pár csepp piros étel festék
  • 6 lapzselatin
  • 2,5 dl tejszín
  • 20 dkg meggy összevágva nagyobb darabokra

Meggyes zselé tetőhöz:

  • 2 csomag tortazselé
  • 5 dl meggylé

A tojásokat cukorral 5 percig robotgéppel verjünk habosra, majd adjuk hozzá a lisztet, amelyet további egy percig lassú fokozaton keverünk. A tésztát rakjuk egy sütőpapírral bélelt 25*25 cm-es csatos formába és 170 fokra előmelegített sütőben kb 20 percig hőlégkeverésen süssük meg. Ha kihűlt levesszük a papírt a tésztáról a formát elmosogatjuk később ebben rakjuk össze a süteményt.

A tejszínt 1 ek porcukorral felverjük. A túrót elkeverjük a többi porcukorral és a vaníliás cukorral. Hozzáadjuk a meggyet végül pedig óvatosan hozzákeverjük a felvert tejszínt. A korábban már vízbe áztatott zselatinlapokat kinyomkodjuk és kevés vízben oldódásig melegítjük. Picit hagyjuk hűlni és hőkiegyenlítéssel beleforgatjuk a tejszínes túrókrémbe. Nem kell megijedni, ilyenkor folyni fog picit, de sikerülni fog. 

A tésztát megkenjük a lekvárral, egyrészt, mert jó ízt ad, másrészről segít abban, hogy a még friss folyékony krém ne áztassa el a tésztát. Rá kenjük a krémet is és 1-2 órára hűtőbe tesszük dermedni. 

Amikor a krém már kidermedt elkészítjük a zselét. Ehhez a  tortazselét elkeverjük a meggylében, kerül bele 2 ek cukor is és felforraljuk. Hagyjuk hűlni a zselét 10-15 percet közben időnként elkeverjük, majd óvatosan ráöntjük a krém tetejére. Ismét mehet a süti a hűtőbe. Amikor kidermedt minden, kivesszük a formából és szeleteljük. 

Jó étvágyat!

meggy2.jpg

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Sós és édes szenvedélyek