2023. dec 11.

Bakonyi Betyárgombóc leves

írta: Petőcz Ferenc
Bakonyi Betyárgombóc leves

bakonyi_1.jpg

Oldalunkon rendszeresen visszatérő alapanyag a gomba, szeretjük sokféleképpen sokféle ételben. Többnyire magunk szedjük, tanuljuk a gombászatot, de távol intek mindenkit ettől, aki nem ismeri a gombákat. Mi tanultuk tanfolyamon, terepgyakorlaton és nagyot lehet tévedni. A bakonyi sertésborda már az oldalon van, ennek az ételnek következik most a leves verziója. Szerintünk ez is nagyszerű étel, természetesen erdőben frissen talált laskagombát használtunk fel.

Hozzávalók:

  • 40 dkg laskagomba csíkokra vágva
  • 1 nagy fej répa kockázva
  • 1 nagyobb burgonya kockázva
  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt házi szalonna
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kispohár tejföl + 2 ek keményítő
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 50 dkg darált sertéslapocka
  • 3 ek rizs
  • 1 tk fokhagymapor
  • 1 tk frissen őrölt bors
  • 1 tk őrölt kömény
  • 1 tk füstölt pirospaprika
  • 1 tojás
  • só,bors, pirospaprika

Elsőnek a gombóchúst készítjük el, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. A darált húst a fokhagymaporral, rizzsel, borssal, paprikával, köménnyel, tojással, sóval összekeverjük, félre tesszük.

A  szalonnát kockázzuk zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát, reszelt fokhagymát, üvegesre pirítjuk, jöhetnek hozzá a zöldségek (krumpli, sárgarépa), majd a gomba, picit pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felöntjük 2 liter vízzel. Felforraljuk,puhára főzzük a répát, burgonyát majd vizes kézzel gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe. Amikor a gombócok megfőttek a keményítőt elkeverjük a tejföllel és a leveshez adjuk. Az aprított petrezselyem is ekkor kerül hozzá. Összeforraljuk és tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Levesek Nemzetek konyhája Húsok és halak