Bakonyi Betyárgombóc leves
Oldalunkon rendszeresen visszatérő alapanyag a gomba, szeretjük sokféleképpen sokféle ételben. Többnyire magunk szedjük, tanuljuk a gombászatot, de távol intek mindenkit ettől, aki nem ismeri a gombákat. Mi tanultuk tanfolyamon, terepgyakorlaton és nagyot lehet tévedni. A bakonyi sertésborda már az oldalon van, ennek az ételnek következik most a leves verziója. Szerintünk ez is nagyszerű étel, természetesen erdőben frissen talált laskagombát használtunk fel.
Hozzávalók:
- 40 dkg laskagomba csíkokra vágva
- 1 nagy fej répa kockázva
- 1 nagyobb burgonya kockázva
- 1 fej vöröshagyma
- 5 dkg füstölt házi szalonna
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kispohár tejföl + 2 ek keményítő
- 2 gerezd fokhagyma
- 50 dkg darált sertéslapocka
- 3 ek rizs
- 1 tk fokhagymapor
- 1 tk frissen őrölt bors
- 1 tk őrölt kömény
- 1 tk füstölt pirospaprika
- 1 tojás
- só,bors, pirospaprika
Elsőnek a gombóchúst készítjük el, hogy legyen ideje összeérni az ízeknek. A darált húst a fokhagymaporral, rizzsel, borssal, paprikával, köménnyel, tojással, sóval összekeverjük, félre tesszük.
A szalonnát kockázzuk zsírjára sütjük. Hozzáadjuk a kockázott vöröshagymát, reszelt fokhagymát, üvegesre pirítjuk, jöhetnek hozzá a zöldségek (krumpli, sárgarépa), majd a gomba, picit pároljuk. Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, felöntjük 2 liter vízzel. Felforraljuk,puhára főzzük a répát, burgonyát majd vizes kézzel gombócokat formázunk és belefőzzük a levesbe. Amikor a gombócok megfőttek a keményítőt elkeverjük a tejföllel és a leveshez adjuk. Az aprított petrezselyem is ekkor kerül hozzá. Összeforraljuk és tálaljuk.
Jó étvágyat!