2024. jan 07.

Tepertős rúd

írta: Petőcz Ferenc
Tepertős rúd

414035982_10219882380528854_7915436985838521345_n.jpg

Most egy még karácsonyra készült szuper sós ropogtatni valót mutatunk meg nektek, természetesen bármikor készíthető. Igazi magyaros falat és egyben jó alternatíva a megszokott pogácsa helyébe.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 zacskó sütőpor
  • 10 dkg zsír
  • 2 tojás
  • 1 ek só
  • 6 ek tejföl
  • 25 dkg tepertő
  • frissen őrölt bors

A sütőport, lisztet, zsírt, tojásokat, sót összekeverjük a tejföllel, rétes tészta állagú lesz az egyveleg, de az alapanyagok alapján nem porhanyós is a tésztánk. Ezt kinyújtjuk és az apróra vágott tepetrővel megszórjuk a tepertőt sózzuk, borsozzuk. Ezután jön a hajtogatás, a tészta felső szélét kétharmadig lehajtjuk, majd az alsó részét erre.Jobbról is felhajtjuk kétharmadig, majd erre balról a másik oldalt. Ki fog repedni, de nem gond. 20 perc pihentetés jön hűtőben, majd nyújtás, hajtogatás ezt összesen négyszer csináljuk. 

Utolsó nyújtás után ujjnyi vastagra nyújtuk és megkenjük felvert tojással. Csíkokra vágjuk és 200 fokon alsó felső sütésen aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Házi pékség Sós és édes szenvedélyek