2018. ápr 07.

Hamburger zsemle 1. (8 zsemléhez)

írta: Petőcz Ferenc
Hamburger zsemle 1. (8 zsemléhez)

Elkészítés: 2 óra, könnyű

dsc00204.JPG

Ezer és még legalább egy éve nem ettünk hamburgert. Mi a házi termékeket támogatjuk és néha lehet bűnözni a kalóriákkal, így most ez lesz ma vacsorára, persze előtte, azaz mindjárt nyúlcipőt ragadok és futni megyek. A házi bucink és majd fasírtunk sem fog tartalmazni semmilyen tartósítószert sem és legalább tudjuk, mit eszünk. Az egyes szám a címben nem véletlen, mert lesz másik recept és teljeskiőrlésű verzión is dolgozom, tehát mindenki fog majd idővel magának valót találni. Most jöjjön a recept.

Egy adag:323 kcal., fehérje 8,3 g, szénhidrát: 49 gramm,zsír 10 gramm

2,5 gramm élesztőt elkeverünk 1 tojással, 2 dl langyos tejjel, 2 ek cukorral, 2 tk sóval,  majd hozzáadunk 2k olívaolajat, 50 dkg BL 55 lisztet és 5 dkg vajat. Rugalmas tésztát gyúrunk, ha ragad, akkor kevés liszttel segítünk. 

dsc00201.JPG

1 óra alatt lefedve a duplájára kelesztjük. Majd átgyúrjuk és 8 részre vágjuk, kis gombócokat formálunk, amelyet letakarva kb 30 percet kelesztünk, ameddig a duplájára kel. Ez alatt az idő alatt 180 fokra előmelegítjük a sütőt.

dsc00203.JPG

dsc00202.JPG

Amikor megkelt, felvert tojással lekenjük, ha akarjuk megszórjuk szezámmaggal. A sütő aljában korábban behelyezett tepsibe vizet öntünk egy pohárnyit, ez fogja megemelni a tésztánk sütés közben és bekapcsoljuk a hőlégkeverést, ha van. A bucikat 25 percig sütjük, de érdemes időnként ránézni, hogy süljön túl vagyis ne égjen meg. Hagyományos sütőben kb 35 perc alatt készül el közepes fokon, de nem lesz ilyen jó, sajnos van tapasztalatom. Sosem bánom meg az elektromos sütőt, hogy megvettük. Ha megsült, kivesszük és hagyjuk kihűlni, majd fogyaszthatjuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Nemzetek konyhája Házi pékség