Keleti focaccia
Ezeregyéjszaka mesés kenyere az olasz alapreceptből készítve keleti ízekkel.
Hozzávalók:
- 12,5 dkg hideg tejföl
- 1,5 dl hideg víz
- 1 dl forrásban lévő víz
- 1,5 ek tengeri só és sópehely szórni
- 2,5 dkg friss élesztő
- 55 dkg BL80 kenyérliszt
- 1 ek cukor
- 3 ek köménymag
- 1 ek örölt koriander
- 1 ek szárított menta
- 1 kk chili pehely
- 2 dl olívaolaj
- 1 ek szárított kakukkfű
- 1 kk fekete köménymag
A tejfölt a vizekkel, majd az élesztővel, liszttel 2 ek köménymaggal, cukorral, sóval, őrölt korianderrel, mentával, chilipehellyel gyúrjuk össze, és letakarva kelesszük 20 percet. Sütőpapírral bélelt tepsire nyújtsuk ki, majd nyomkodjunk az ujjunkkal több helyen bele a tésztába, folpackkal takarjuk be, hogy ne száradjon ki és kelesszük még egy órát. A sütőt melegítsük fel 180 fokra hőlégkeverésen.
A kelesztés végén újból az ujjunkkal több helyen nyomkodjuk meg a tésztát, ezekbe a vájatokban fog megállni az olívaolaj, amitől roppanós külsőt, puha belsőt kapunk. Az olívaolajjal alaposan kenjük meg a kenyeret, a tetejét szórjuk meg sópehellyel vagy tengeri sóval, kakukkfűvel, feketeköménnyel, a maradék köménymaggal és 25-30 perc alatt süssük meg.
Jó étvágyat!