2022. júl 24.

Keleti focaccia

írta: Petőcz Ferenc
Keleti focaccia

gran1.jpg

Ezeregyéjszaka mesés kenyere az olasz alapreceptből készítve keleti ízekkel.

Hozzávalók:

  • 12,5 dkg hideg tejföl
  • 1,5 dl hideg víz
  • 1 dl forrásban lévő víz
  • 1,5 ek tengeri só és sópehely szórni
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 55 dkg BL80 kenyérliszt
  • 1 ek cukor
  • 3 ek köménymag
  • 1 ek örölt koriander
  • 1 ek szárított menta
  • 1 kk chili pehely
  • 2 dl olívaolaj
  • 1 ek szárított kakukkfű
  • 1 kk fekete köménymag

A tejfölt a vizekkel, majd az élesztővel, liszttel 2 ek köménymaggal, cukorral, sóval, őrölt korianderrel, mentával, chilipehellyel gyúrjuk össze, és letakarva kelesszük 20 percet. Sütőpapírral bélelt tepsire nyújtsuk ki, majd nyomkodjunk az ujjunkkal több helyen bele a tésztába, folpackkal takarjuk be, hogy ne száradjon ki és kelesszük még egy órát. A sütőt melegítsük fel 180 fokra hőlégkeverésen. 

A kelesztés végén újból az ujjunkkal több helyen nyomkodjuk meg a tésztát, ezekbe a vájatokban fog megállni az olívaolaj, amitől roppanós külsőt, puha belsőt kapunk. Az olívaolajjal alaposan kenjük meg a kenyeret, a tetejét szórjuk meg sópehellyel vagy tengeri sóval, kakukkfűvel, feketeköménnyel, a maradék köménymaggal és 25-30 perc alatt süssük meg.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Arab Nemzetek konyhája Házi pékség