Kovászolt fehér kenyér
Elkészítés: 40 perc + 1 óra pihentetés + 3-6 óra kelesztés, közepesen nehéz
Hozzávalók_
25dkg BL80 liszt
4 gramm só
1,5 dl víz
75 gramm fehér liszttel készült kovász
A kovász készítést korábban írtam.
Az alapanyagokat 2-3 perc alatt össze dolgozzuk, 10 percet pihentetjük a pihentetés hajtogatunk, egyet húzunk a tésztából ráhajtjuk, elfordítjuk 90 fokkal és újból húzunk a tésztából, hajtunk és ezt 8 alkalommal ismételjük. 10 perc pihentetés jön a lefedett tésztával és 10 percenként ismételjük a hajtogatást. A 4. hajtogatás után tökéletes tésztánk van, ami mehet kelni egy órát lefedve. Utána hajtsuk át a tésztát és helyezzük a kilisztezett kenyérformába 3-6 órát keleszteni szintén lefedve. Amikor kész a kelesztés a tésztánk megfelelő állagú, borítsuk a kenyeret sütőpapírral bélelt tepsibe, amelyet 240 fokra melegítettünk elő. Egy tepsi aljába öntsünk egy pohár vizet, az így keletkező pára segít a kenyerünk emelkedéséhez és tegyük a kenyerünket a sütőbe.
Hólégkeverésen 30 percig süssük 220 fokon.
Nagyszerű, finom csodás kenyér, 1 hétig eláll, de neki nem volt ideje egy napot sem tartott ki.
A receptet Petőcz Ferenc készítette.