2017. júl 22.

Sárgabarack lekvár

írta: Petőcz Ferenc
Sárgabarack lekvár

Elkészítés: 20 perc, könnyű

dsc08729.JPG

A sárgabarack lekvár az egyik örök kedvenc, rengeteg sütemény alapja, de ha a régi konyhai módszereket nézzük, veszélyes tud lenni főzés közben a ránk fröccsenő forró lekvár és időigényes kavargatni és ott állni a tűzhelyek mellett. Ezeket elkerülendő ma már rengeteg lekvár zselésítő anyag áll a rendelkezésre és mi is ezzel készítjük a lekvárjainkat. 

dsc08730.JPG

Idén szerencsések is voltunk, mert az Ultrabalaton verseny egyik szponzora volt a Koronás cukor. Badacsonytördemici váltóponton szálltam második etapra versenybe, de előtte játszottam a kiállítói szponzor sátornál. És nyertünk párommal egy-egy 3:1 befőzőcukrot. Így e lekvár ebből készült gyorsan, könnyen és finomra.

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk, a hibás részeket eltávolítjuk. Így kell maradjon 1,5 kg gyümölcshús. A gyümölcsöt rúdmixerrel pürésítjük és hozzáadjuk a 3:1 koronás befőzőcukrot. Felforraljuk folyamatos keverés mellett és forrás számított 4-6 percig forralva, kevergetve főzzük. Az így elkészült lekvárt fertőtlenített üvegbe töltjük még melegen és lezárjuk, majd az üvegeket 5 percre fejre állítjuk. Lekvárunk amikor kihűlt, fogyasztásra kész. Mi többféléből készítünk egy-egy üveget, így még fogtok olvasni különlegességeket is. 

dsc08728.JPG

Szólj hozzá

Tartósítunk