2018. jan 07.

Három lisztes, rozsos bagett

írta: Petőcz Ferenc
Három lisztes, rozsos bagett

Elkészítés 3 óra + 12 óra pihentetés,közepesen nehéz

b1_1.jpg

Bagett 5 darabhoz:

25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt, 30 dkg fehér tönköly liszt, 30 dkg Bl 55 liszt 8 gramm friss élesztő, 5,3 dl langyos víz, 2 tk só

Az elkészítést megelőző éjszaka 4 gramm friss élesztőt elkeverünk 2,5 dl langyos vízben, hozzá adunk 25 dkg fehér tönkölylisztet. Elkeverjük és pihenni hagyjuk, másnapra szép buborékos keveréket kapunk.

A kapott keverékhez adjuk 30 dkg BL 55, a 25 dkg rozslisztet,az 5 dkg tönkölylisztet és a maradék 4 gramm 2,8 dl langyos vízben elkevert élesztőt, 2 tk sót.

b2_1.jpg

A kapott tésztát összedolgozzuk, majd lefedjük pihentetni. 10 perc múlva a tésztából húzunk egy darabot, majd 90 fokkal elfordítjuk és ismételjük ezt a műveletet, összesen 8-szor hajtunk. Majd pihentetünk 10 percet. Az egész hajtogatást még 3-szor ismételjük, majd 1 órát meleg helyen kelesztjük a tésztát.

b3_1.jpg

Amikor a tészta megkelt a közepébe ütünk, hogy a levegő távozzon belőle és 6 egyforma darabot vágunk belőle. A kapott darabokat négyzet alakúra nyújtjuk, majd az egyik széléből húzunk egy darabot és középre hajtjuk, Ugyanígy teszünk a vele szemben lévő oldallal, majd elfordítjuk 90 fokkal és ismételjük addig a hajtogatást, amíg formakenyér alakú tésztát nem kapunk. Lefedjük a kis kenyérkéket és 15 percet pihentetjük.

A pihentetés után kis téglalap alakúra nyújtjuk a tésztákat.A tészta szélét lehajtjuk középre és ezt minden sarokkal megismételjük, ekkor már csúcsos a tészta vége. Majd el kezdjük sodorni akkorára, amekkora bagettet szeretnénk.

b4.jpg

Nedves konyharuhával lefedjük és még egy órát kelesztjük. Közben 240 fokra előmelegítjük a sütőt és annak aljába rakunk egy tepsit. Amikor a tészta megkelt egy pohár vizet öntünk a tepsibe és hőlégkeverésen kb 20-25 percet sütjük, figyeljünk, ne égjen oda. Sütés előtt éles késsel vagy pengével bevagdossuk.

Szólj hozzá

Francia Házi pékség