2018. máj 25.

Görög padlizsánkrém-ΜΞΛΙΤΣΑΝΟΣΑΛΑΤ

írta: Petőcz Ferenc
Görög padlizsánkrém-ΜΞΛΙΤΣΑΝΟΣΑΛΑΤ

dsc00296.JPG

Sokunk szívében ott él a lágyan ringatózó kék tenger. A görög esték a pezsgés, a virágok ételek illata, a bouzuki hangja. Ugye, nem kell róla sokat beszélni. Így a padlizsánkrém íze is ott van a szánkban. Ott tanultam meg az ottani krém készítését, amely valójában a török, mert sokáig voltak ott. Ha elkészítitek, azonnal érezni fogjátok az ízt, erősen más módszerrel készítik, mint amelyet itthon ismerünk.

Ez most a majonézes változat, 1 tojás sárgájából némi ecetes tormával, sóval 1 dl olívaolajjal borssal, kis cukorral majonézt keverünk ki, kevés fokhagymás ecettel vagy citrom levével lágyítjuk. Az elkészítés egyszerű, korábban többször is leírtam.

dsc00294.JPG

3 kisebb padlizsánt felkarikázunk, sózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal, sütő grill fokozatán meg grillezzük, ameddig szép színe nem lesz, csak bátran.

dsc00293.JPGdsc00295.JPG

Egy fej vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát a megsült padlizsánnal a padlizsán héjával együtt ledarálunk, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a majonézhez, kevés citromlével vagy fokhagymás ecettel igazítunk az ízeken és kevés olívaolajat is adunk hozzá.  Hagyjuk hűtőben érni az ízeket.

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája