Görög padlizsánkrém-ΜΞΛΙΤΣΑΝΟΣΑΛΑΤ
Sokunk szívében ott él a lágyan ringatózó kék tenger. A görög esték a pezsgés, a virágok ételek illata, a bouzuki hangja. Ugye, nem kell róla sokat beszélni. Így a padlizsánkrém íze is ott van a szánkban. Ott tanultam meg az ottani krém készítését, amely valójában a török, mert sokáig voltak ott. Ha elkészítitek, azonnal érezni fogjátok az ízt, erősen más módszerrel készítik, mint amelyet itthon ismerünk.
Ez most a majonézes változat, 1 tojás sárgájából némi ecetes tormával, sóval 1 dl olívaolajjal borssal, kis cukorral majonézt keverünk ki, kevés fokhagymás ecettel vagy citrom levével lágyítjuk. Az elkészítés egyszerű, korábban többször is leírtam.
3 kisebb padlizsánt felkarikázunk, sózzuk és meglocsoljuk olívaolajjal, sütő grill fokozatán meg grillezzük, ameddig szép színe nem lesz, csak bátran.
Egy fej vöröshagymát és 4 gerezd fokhagymát a megsült padlizsánnal a padlizsán héjával együtt ledarálunk, majd sózzuk, borsozzuk és hozzáadjuk a majonézhez, kevés citromlével vagy fokhagymás ecettel igazítunk az ízeken és kevés olívaolajat is adunk hozzá. Hagyjuk hűtőben érni az ízeket.