2019. feb 20.

Pakisztáni csirke massala biryani rizzsel

írta: Petőcz Ferenc
Pakisztáni csirke massala biryani rizzsel

dsc02325.JPG

Családi ünnepekker vagy éppen amikor vendéget fogadunk igyekszünk valami nagyon finomat, egyedi az asztalra varázsolni. Most is volt erre lehetőség és mivel első alkalommal vettem papaja gyümölcsöt, készíteni is szerettem volna valami egyedit. Keresgéltem és kicsit ugyan átalakítva a konyhánkban lévő fászereinkhez igazdova készítettem ezt az ételt.Nem bántammeg, mert így autentikus a keletikonyha ízei és illata került az itthonba.

Hozzávalók első fele:

  • 5 fej lila- vagy vöröshagyma
  • ghee(tisztított vaj) vagy olaj a pirításhoz
  • 1 egész papaja
  • 4 ek joghurt
  • dió nagyságú friss gyömbér
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1,5 kk őrölt chillipor 
  • 1,5 tk garam masala
  • 1 tk kurkuma
  • a sült hagyma fele

dsc02322.JPGAz apróra vágott hagymát kevés olajon megpirítjuk, amíg barna nem lesz, de ne égjen oda. Lehetőleg ne tocsogjon az olajban. Ha mégis, akkor szűrőkanállal szedjük egy tányérra. A páclé elkészítéséhez kikaparjuk a papaya belsejét (magok nélkül) egy tálba. Villával összetörjük, ha nem lenne elég pépes. Hozzáadjuk a sült hagyma felét, a reszelt gyömbért és fokhagymát, a joghurtot illetve a fűszereket. Enyhén sózzuk meg. A megtisztított csirkedarabokat beleforgatjuk a pácba úgy, hogy mindenhol érje őket a páclé. 24 óráralefedve hűtőbe tesszükérni az ízek miatt.

dsc02324.JPG

dsc02323.JPG

A csirke masalához:

  • 8 db csirkefelsőcomb
  • 1 tk chillipehely
  • 2 tk garam masala
  • 3 gerezd fokhagyma
  • dió nagyságú friss gyömbér
  • 1 kk kurkuma
  • 5 szem zöld kardamom
  • 1 szem fekete kardamom
  • 1 kis db (kb. két centis) fahéj
  • 1 kk egész fekete bors
  • 1 közepes paradicsom 
  • 2 ek paradicsomsűrítmény
  • 5 ek joghurt
  • 1 ek szárított aprított menta
  • maréknyi friss koriander  vagy egy csokor friss petrezselyem, én azt raktam bele.
  • só ízlés szerint
  • ghee vagy olaj

A csirke masalához lereszeljük a gyömbért és a fokhagymát, majd félretesszük. Felhevítjük az olajat, majd beledobjuk a chillipelyhet, a garam masalát, kurkumát, illetve a hozzávalókban felsorolt összes fűszert, és kevergetve pirítjuk kb. 2 percig, ügyelve, hogy ne égjen le. Ezt követően hozzáadjuk a reszelt gyömbért és fokhagymát, majd ezekkel együtt pirítjuk tovább. Most kerül bele a felkockázott paradicsom és a paradicsomsűrítmény is, majd hozzáadjuk a bepácolt húsdarabokat. Fedő nélkül nagy lángon kevergetve pirítjuk a húsokat, majd hozzáadjuk a joghurtot, a maradék sült hagymát, és ízlés szerint sózzuk. Lefedve, kis lángon főzzük, amíg a hús megpuhul, majd ha a hús már puha, hozzáadjuk az apróra vágott friss koriander- és mentalevelet. Fedő nélkül kb. további 10 percig főzzük. Mivel nincs hozzáadott víz, csak amennyi a húsból kifő, így egy mártás sűrűségű masalát kell, hogy kapjunk. 

A rizshez:

  • kb. 300-350 g rizs
  • fél tk római kömény
  • 4 db szegfűszeg
  • 2 nagyobb babérlevél
  • 10 db egész fekete bors
  • 3 szem zöld kardamom
  • 1 szem fekete kardamom
  • 1 kb. 2 centis fahéj
  • 1 csipet sáfrány, ha van otthon
  • só ízlés szerint

A rizshez a fűszereket teadióba helyezzük és 2,5 -szeres mennyiségű vízben a fűszerekkel együtt puhára pároljuk.. A ris mellé tálaljuk a húst a fűszeres mártással. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

indiai Nemzetek konyhája Húsok és halak