2019. ápr 17.

Pacal csorba azaz ciorba de burta

írta: Petőcz Ferenc
Pacal csorba azaz ciorba de burta

6 adag

6 fdsc02734.JPG

Jellemzően erdélyi ételek a különböző csorba levesek. Mi ilyent ettünk Kolozsváron, majd itthon a képen láthatót főztük is gyorsan. Állítom a miénk finomabb lett, mert ügyeskedtünk. Hogy melyik a legtutibb recept nem tudjuk, nem is számít, a lényeg a konyha szeretete. 

Receptünk 6 főre

1 kg csíkozott pacal, 50 dkg kockázott marhahús, 1 fej kockázott vöröshagyma, 3 gerezd reszelt fokhagyma, 2 sárgarépa karikázva, 1 kis darab zeller darabolva,1 gyökér hozzáadva, só, bors, babérlevél. 

A fent alapanyagokat beletesszük egy cseréptálba, ehhez adunk egy kevés aprított lestyánt, zeller levelet, 1 ág rozmaringot, majd felöntjük 1,5 liter vízzel. Sütőben puhára főzzük az alapanyagokat, ha kell a vizet pótoljuk. 

dsc02733.JPG

A végén a tálat kivéve hőkiegyenlítés mellett hozzáadunk 2-3 dl tejfölt 2 tojássárgájával 2 ek liszttel elkverve (lehet keményítővel is, úgy könnyebb lesz az étel) Ezzel sűrítjük, majd ízlés szerint tárkonyecettel vagy citromlével ízesítjük.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Magyar Húsok és halak Román/erdélyi