2019. aug 23.

Tintahal curry hajdina körettel

írta: Petőcz Ferenc
Tintahal curry hajdina körettel

dsc03025.JPG

A curryt sokan nem szereik, okai közt szerepel, hogy nem ismerik, félnek az új ízektől a fűszerek varázsától. Mi nagyon kedveljük, így sokféleképp kerül asztalra, oldalunkon is van pár recept, most egy új jön. Ehhez saját készítésű curry paszta is lett keverve. Kezdjük is vele.

1 nagy fej vöröshagymát lereszelünk és hozzá adunk 2-3 gerezd reszelt fokhagymát. Egy edényben elkezdünk pirítani 1 mk egész római köményt, 1 tk mustármaggal, egész vegyes borssal, pár szem szegfűborssal, amikor a mustármag elkezd pattogni, hozzáadunk 5 dkg vajat, majd a hagymákat, ha van otthon póréhagyma, azt is daraboljunk bele. Hozzá keverünk 2-3 ek kókusztejet, 1 kis konzerv sűrített paradicsomot. Gyorsan összeforraljuk én ekkor adok hozzá 1 k frissen reszelt gyömbért is és 1 csipet őrölt fahéjat, ízlés szerint sózzuk, majd összeturmixolom, így a fűszereket ehető apró darabokra esnek szét. Kész is a paszta.

1 nagy fej vöröshagymát kockázok. Vajon megpárolom. Ehhez adtam a fagyasztott zöldségeket (bébi répát, karfiolt, brokkolit) kb 45 dkg-t. Roppanósnak kell lennie a végén. Így amikor felolvadt hozzá is adom a kb 70 dkg felpucolt tintahalat.

dsc03024.JPG

Ezzel összepárolom, ennyi elég a halnak és belekeverem a pasztát. A zöldség és a hal leve éppen elégséges az étel elkészítéséhez és a megfelelő mennyiségű szaftossághoz. 

Köretnek mondhatnák, hogy reform köretként hajdina, de a régi magyarok is ezt fogyasztották, egészséges, magas a vitamin tartalma, így csak vissza gyökerekhez és jól passzol az ételhez. 

Jó étvágyat!

 

Szólj hozzá

indiai Nemzetek konyhája Húsok és halak