2019. okt 06.

Harcsa tejszínes-fehérboros mártásban szőlővel, fekete lencsés rizs körettel.

írta: Petőcz Ferenc
Harcsa tejszínes-fehérboros mártásban szőlővel, fekete lencsés rizs körettel.

dsc03075.JPG

Október eleje van, tart a szüret és nálunk is hagyománnyá vált, hogy ilyenkor valami szüreti étel kell. Közben sikeres horgászatunk is volt, így a halat is el kell fogyasztani. Találtunk is egy jó receptet, amelyet át alakítottam rendesen. Ez az étel így született tehát.

80 dkg harcsa filét felkockázunk, sózunk és borsozunk, majd félre rakjuk. Kb 30-40 dkg fehér szőlőt félbevágunk, a valaki akarja, ki szedheti  a magjait is. 

Egy fej kockázott vöröshagymát kevés olívaolaj és vaj keverékén üvegesre párolunk, ehhez adjuk a a párolás végén a halat, így párszor átforgatjuk, majd 2 dl száraz fehér borral felöntjük. Pároljuk 2 10 perce, hogy a levéből is kevéske elpárologjon, majd hozzá adjuk a szőlő szemeket. 2 dl tejszín és 1 ek liszt keverékével behabarjuk, készre főzzük.

Fekete lencséről tudni kell, hogy kb 15-20 perc alatt megfő,nem igényel előáztatást. Én a rizzsel együtt főztem meg.De lehet külön is, ilyenkor a végén keverjük össze és a rizs nem színeződik el. Ezzel a körettel tálaljuk a harcsát, nem csak szüreti, de ünnepi fogás is az étel.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Húsok és halak Egészség vega és tészta