Harcsa borzaska joghurtos almás salátával
A nyár egyik elengedhetetlen élményforrása részemre a horgászat és közben jönnek a kérdések. Mikor, hol, milyen széljárás,mekkora víz, milyen horog, milyen hal, miért nincs kapás,milyen etetőanyagot rakjak, melyik bot az ideális...stb. Amikor viszont sikerül ponty, harcsa, keszeg, csuka, süllő,bármi jön a kérdés, mi legyen belőle. Most a harcsa mellé kellett recept, találtunk egyet, nagyon bejött, karácsonyi fogásként is merem ajánlani, ezt adjuk tovább.
Hozzávalók:
Halhoz:
- 50 dkg harcsafilé
- 70 dkg burgonya
- só, bors
- 6 gerezd reszel fokhagyma
- 1 tojás
- 1 kisebb lilahagyma aprítva
- 1 csokor petrezselyem aprítva
- 10-15 dkg reszelt cheddar vagy valamilyen ízesebb sajt
- 25 dkg tejföl
A saláta:
- 20 dkg sajt apróra kockázva
- 3 alma
- 1 tojásból készült házi majonéz, vagy 15 dkg bolti ( a házi az igazi)
- 1 ek mustár
- 25 dkg tejföl
- só
- bors
- frissen faccsart citromlé ízlés szeirnt
- 1 ek porcukor vagy 1 tk cukorhelyettesítő
A majonézhez adjuk a mustárt, cukrot, tejfölt, a citromlevét, keverjük össze és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ehhez adjuk a megpucolt, kockázott almát és sajtot. A felpucolás során az alma magházát vágjuk ki.
A halat enyhén sózzuk be. A krumplit tegyük fel főni héjában, majd amikor még nem teljesen puha, hűtsük vissza, erre azért van szüség, hogy a tálaláskori állapotot tudjuk hozni. Hámozzuk meg, reszeljük le. Keverjük el a tojást a 2 gerezd reszelt fokhagymával, majd adjuk hozzá a krumoplit.
A telfölbe adjuk az aprított lilahagymát, sózzuk, borsozzuk és belekeverjük a petrezselymet és a 4 gerezd reszelt fokhagymát.
A halfiléket töröljük szárazra, majd kevés olajon mindkét oldalát hirtelen süssük meg. Egy tepsit kenjünk ki vékonyan olajjal, helyezzeük bele a halat. A halra kenjük a tejfölös hagymás öntetet, majd erre kerül a reszelt sajt végül pedig a krumplis keverék. 230 fokra előmelegített sütőben alsó-felső sütésen süssük 30-35 percet.
A kész halat a salátával tálaljuk.
Jó étvágyat!