Görög húsgombóc citromos tojásos szósszal-Ελληνικά κεφτεδάκια με σάλτσα αυγού λεμονιού.
Egy ideig még tart balkáni íztúránk, ez is egy görög recept, de aztán a többi nemzet konyháiból is szemezgetünk. Most egy olyan kedvenc jön, amit eddig csak konzervből ettem, így nem is tudom, hogy kell-e mellé köret, de mi azért raktunk mellé egy kis tradicionális görög orso tésztát.
Hozzávalók:
- 3 tojás
- 0,5 kg darált birka hús( mi is sertésből csináltuk helyette)
- fél csésze rizs (kb 1,5 dl)
- 1 citrom
- só, bors
- 1 fej vöröshagyma apróra vágva vagy inkább reszelve
- 1 gerezd fokhagyma reszelve
- 1 csokor petrezselyem
- 1 púpozott ek oregánó
- 5 dkg vaj
- 1 tk keményítő
1 tojást összekeverünk a darált hússal, az aprított petrezselyemmel, oregánóval, sóval, borssal, rizzsel, hagymákkal és 1-2 órát hagyjuk pihenni. Gombócokat formálunk belőle. Vajat felhevítjük, hozzá adunk fél liter vizet, ebbe tesszük a gombócokat és lefedve időnkét megkeverve készre főzzük, hogy a rizs is megfőljön mindezt takarékon vagy közepes lángon. Amikor a gombóc kész, kiszedjük őket a visszamaradt alaplébe pedig az ismert citromos tojásos szósz kerül, 2 tojást elkeverünk 1 citrom levével és belekeverjük a keményítőt is. Ezzel sűrítjük az ételt, vissza tesszük a gombócokat. Vigyázzunk, hogy az alaplé ne legyen forró és gyorsan dolgozzunk, nehogy kicsapódjon a tojás. Szükség esetén kevés sóval, frissen őrölt borssal igazítunk a mártás ízén. Nagyon finom mediterrán fogás. Jó étvágyat!