2020. jún 17.

Görög húsgombóc citromos tojásos szósszal-Ελληνικά κεφτεδάκια με σάλτσα αυγού λεμονιού.

írta: Petőcz Ferenc
Görög húsgombóc citromos tojásos szósszal-Ελληνικά κεφτεδάκια με σάλτσα αυγού λεμονιού.

img_0215.JPG

Egy ideig még tart balkáni íztúránk, ez is egy görög recept, de aztán a többi nemzet konyháiból is szemezgetünk. Most egy olyan kedvenc jön, amit eddig csak konzervből ettem, így nem is tudom, hogy kell-e mellé köret, de mi azért raktunk mellé egy kis tradicionális görög orso tésztát.

Hozzávalók:

  • 3 tojás
  • 0,5 kg darált birka hús( mi is sertésből csináltuk helyette)
  • fél csésze rizs (kb 1,5 dl)
  • 1 citrom
  • só, bors
  • 1 fej vöröshagyma apróra vágva vagy inkább reszelve
  • 1 gerezd fokhagyma reszelve
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 púpozott ek oregánó
  • 5 dkg vaj
  • 1 tk keményítő

img_0214.JPG

1 tojást összekeverünk a darált hússal, az aprított petrezselyemmel, oregánóval, sóval, borssal, rizzsel, hagymákkal és 1-2 órát hagyjuk pihenni. Gombócokat formálunk belőle. Vajat felhevítjük, hozzá adunk fél liter vizet, ebbe tesszük a gombócokat és lefedve időnkét megkeverve készre főzzük, hogy a rizs is megfőljön mindezt takarékon vagy közepes lángon. Amikor a gombóc kész, kiszedjük őket a visszamaradt alaplébe pedig az ismert citromos tojásos szósz kerül, 2 tojást elkeverünk 1 citrom levével és belekeverjük a keményítőt is. Ezzel sűrítjük az ételt, vissza tesszük a gombócokat. Vigyázzunk, hogy az alaplé ne legyen forró és gyorsan dolgozzunk, nehogy kicsapódjon a tojás. Szükség esetén kevés sóval, frissen őrölt borssal igazítunk a mártás ízén. Nagyon finom mediterrán fogás. Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Görög Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta