2024. dec 21.

Mediterrán csirkecomb sütőtök pürével

írta: Petőcz Ferenc
Mediterrán csirkecomb sütőtök pürével

470538644_10221993449544260_5018763566748184235_n.jpg

A sütőtök püré az egyik kedvencem és nagyon jól passzol ehhez az ételhez, így nem bírtam ellenállni és ez lett hozzá. Közben pedig köztudott, hogy a mediterrán jellegű ételek is a kedvenceink, tehát ami volt itthon abból gyorsan meg kellett csinálni.

Hozzávalók:

-Sütőtök püré:

  • 1,5 kg sütőtök
  • 2 fej vöröshagyma
  • friss zálya és rozmaring
  • só, frissen őrölt bors
  • pár gerezd fokhagyma
  • olívaolaj

470234367_10221992204913145_5993221328217439598_n.jpg

-Combokhoz:

  • 4 alsó comb
  • 4 felső comb
  • görög oregánós fűszerkeverék
  • 2 narancs vagy 4 mandarin
  • 2 cm frissen reszelt gyömbér
  • frissen vágott petrezselyem, újhagyma
  • pár szem fekete és barna olívabogyó
  • erős paprika

Első lépésként a sütőtök a képen látható módon a fűszerekkel elkezdjük megsütni. Ameddig sül a tök előkészítjük a húst. A reszelt gyömbér az egyik narancs vagy a 2 mandrin levével elkeverjük a húst sózzuk és fűszerezzük és a fűszeres gyümölcslébe forgatjuk, hagyjuk fél órát pácolódni. Finomabb, ha egy éjszakát van rá időnk.

Egy hőálló tálat előkészítünk és a pácolt combokat beletesszük a páclével a gerezdeire szedett másik naranccsal vagy mandarinokkal. 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. Közben hagyjuk hűlni a sült tököt. Amikor a tök már kézzel megfogható a héját leszedjük és a vele sült hagymákkal, kevés olíolajjal rúdmixerrel pürésítjük. Ha szükséges utána ízesítünk. 

A mgsült combokat a pürével tálaljuk és meghintjük a darabolt zöldségekkel és hozzá tálaljuk az olívabogyót, amelyet nem hőkezeltünk, az erős paprika jól harmonizál az ízekkel.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Nemzetek konyhája Húsok és halak Egészség vega és tészta