2022. feb 06.

Indiai jellegű oldalas savanyított répával és bulgurral

írta: Petőcz Szabó András
Indiai jellegű oldalas savanyított répával és bulgurral

Ezt a receptet az szülte, hogy nem a hagyományos magyaros ízű oldalassal akartam meglepni a páromat, hanem valami különlegessel akartam meglepni. Ekkor született meg ennek a receptnek az ötlete. Olyan hozzávalókat választottam amik a kamrában, konyhában szerepelnek. Aki ismer, az tudja hogy nem szeretek boltba menni, mivel olyan dolgokat is meg veszek amire nincs is szükségem...

 indiai_oldalas_2.jpg

Hozzávalók: 1 kilónyi oldalas, 2 ek. olaj, 1 tk currypor, 2 cm friss gyömbér,, csili ízlés szerint,1 ek., bors ízlés szerint, 3-4  gerezd fokhagyma, 2 nagyobb répa, 2 tk. cukor, 2 ek. balzsamecet, 1 ek. olívaolaj, 30 dkg. bulgur. 

Elkészítés: Az olajat keverjük össze sóval, csilivel, reszelt gyömbérrel , forgassuk bele az oldalast. Ezt a műveletet reggel, vagy még jobb, ha előző este elvégezzük. A sütőt melegítsük elő 160 fokra. Tegyük hőálló tálba, öntsünk alá 1 dl. vizet, szórjuk bele a negyedekre vágott hagymát, az összeroppantott fokhagymát, fedjük le, majd toljuk be a sütőbe 2 és fél órára.  Eközben a répát egy zöldséghámozóval vágjuk szalagokra, sózzuk, hagyjuk állni kb. 20 percet. Egy tálban a cukrot keverjük össze az ecettel és az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk, majd forgassuk bele a sózott répát. A bulgurt 2X mennyiségű vízzel puhára pároljuk 1 leveskockával. Amikor lejár a 2,5 óra az oldalasnál, levesszük a tetejét, saját zsírjával meglocsoljuk, és  légkeverésen további 15-20 percig tovább pirítjuk, vagy addig amíg színt nem kap.

 

Szólj hozzá

indiai Nemzetek konyhája