Kanászpecsenye
Ez a recept balatoni nyaralásunk alatt készült egyszerű körülmények közt, de az étel mégis ünnepi jó fogás és egyben olyan recept, amely éttermi és házias ízeket vegyesen hordoz. Annak aki nem engedheti meg magának, hogy tóparti étteremben étkezzen egy éttermi adag árából 4 tagú családot tud megvacsoráztatni családi vagy baráti körben.
Hozzávalók:
- 1 kg karaj
- 15 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg kolozsvári szalonna
- 20 dkg füstölt házi kolbász (csípős)
- 3 fej vöröshagyma
- 1 csokor újhagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 5 dkg paradicsompüré
- 5 dkg édes piros arany
- 1 tk Erős Pista (ízlés szerint)
- 0,5 dl száraz fehérbor
- 1 csokor petrezselyem
- 15 dkg zöldborsó
- 1 szál sárgarépa apróra kockázva
- frissen őrölt bors
- 1 tk őrölt köménymag
- 1 tk majoránna
- 1 tk őrölt pirospaprika
- só
A karajt szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A füstölt szalonna szeleteket lesütjük, majd kivesszük az ételből. A visszamaradt zsíron megpirítjuk a hús szeletek mindkét oldalát, majd az is kiszedjük. Az így visszamaradt zsíron elkezdjük megpárolni a kockára vágott kolozsvári szalonnát és a félholdra vágott vöröshagymát, karikázott kolbászt, hozzáadjuk a paradicsompürét, paprikakrémeket. Kevergetve pár percig így pirítjuk az ételt, majd hozzáadjuk a borsót, a hússzeleteket, a sárgarépát, felöntjük a borral meghintjük pirospaprikával, fűszerekkel és annyi vizet adunk hozzá, ami éppen ellepi. Az egészet készre pároljuk jó sűrű szaftot kell kapnunk.
Tálaláskor sült krumplival, savanyúsággal szolgáljuk fel, a hús szeletek tetejére helyezünk 1-1 szeletet a korábban kisütött füstölt szalonnából az ételt megszórjuk aprított petrezselyemmel.
Jó étvágyat!