Füstös gombás lencsekrém – a vegán „májkrém”
Nem is olyan régen történt, hogy megmutattunk nektek egy régi finom receptet egy gombából készült hurkát, amely leginkább a májas hurkára hajaz. Most talátunk egy újabb gombás receptet amely a májkrém vegán alternatívája. Nekünk nagyon ízlett, így tovább adjuk Szerintem tetszeni fog.
Hozzávalók:
- 200 g száraz lencse
- 200 g csiperkegomba
- 3 ek kókuszolaj
- 1 fej vöröshagyma (130 g/fej)
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 tk kakukkfű
- 2 ek füstölt fűszerpaprika
- 1 ek keményítő
- 4 ek sötét szójaszósz
- 4 ek világis szójaszósz
- bors
A füstös gombás lencsekrém elkészítéséhez a lencsét előzetesen 3-4 órára vízbe áztatjuk. Dupla mennyiségű vízben puhára főzzük a lencsét, majd leszűrjük és félrerakjuk egy tálban.
A gombát cikkekre vágjuk és lepirítjuk a kókuszolajon a finomra vágott vöröshagymával, a szeletelt fokhagymával és a kakukkfűvel együtt. Mikor alaposan lepirult, a lencsével és a többi hozzávalóval együtt turmixgépbe tesszük, és az egészet krémesre turmixoljuk. Ha még krémesebb állagot szeretnénk elérni, átpasszírozhatjuk egy szűrőn. A kész lencsekrémet légmentesen zárható edénybe kanalazzuk és hűtőbe tesszük.