2017. feb 16.

Francia vajas croissant

írta: Petőcz Ferenc
Francia vajas croissant

Elkészítés: 40 perc+ pihentetés+1 óra, nehéz

c4.jpg

Hozzávalók:

25 dkg BL 80 fehérkenyérliszt
1 ek cukor
1 tk só
10 gramm friss élesztő
1,25 dl langyos víz
15 dkg szoba hőmérsékletű vaj
1 tojás

c4.jpg

A lisztet a vízzel, cukorral, sóval az élesztővel jól eldolgozzuk, majd 10 percre lefedve félre tesszük a tésztát. ezt követően a tésztából húzunk egy darabot és ráhajtjuk a tetejére és 90 fokkal elfordítjuk az edényt, összesen 8 hajtás van. Utána 10 perc pihentetés lefedve és még 3-szor megismételjük az egészet. Ezalatt alakul ki a tökéletes tészta, amelyet egy északára lefedett edényben hűtőbe kell rakni, Másnap 12-szer 12 centiméteres lapot nyújtunk kézzel és ebbe rakjuk a vajat. A tészta széleit ráhajtjuk és kinyújtjuk, és hajtogatjuk, mint a hájas tésztát. Majd 20 percre betesszük a hűtőbe. Utána újra nyújtjuk és hajtogatjuk, összesen 3 hajtogatás sorozat van, majd a legvégén már nem 20 perc, hanem 40 perc pihentetés. Majd kinyújtjuk kb 5 mm vastagra és felszeleteljük háromszögekre. Ha akarjuk a legvastagabb részén töltjük, feltekerjük. Addig kelesztjük, amíg kezdenek elválni a tésztarészek egymástól.

c1.jpg

Addig kelesztjük, amíg kezdenek elválni a tésztarészek egymástól. Megkenjük tojással és 240 fokra előmelegített sütőbe tesszük, amelynek aljában egy tepsibe egy pohár vizet öntünk, hogy legyen kellő gőz a tésztának. Hőlégkeverésen 210 fokon kb 20 percet sütjük. Finom, hamar elfogy!

A receptet: Petőcz Ferenc készítette

c3.jpg

Szólj hozzá

Házi pékség