2017. már 21.

Osztrák és piros csészegomba

írta: Petőcz Ferenc
Osztrák és piros csészegomba

Az év első gombája az osztrák és a piros csészegomba. A piros már ritka és csak a spórák vizsgálatával lehet megkülönböztetni, így veszélyeztetett  fajnak számít. Étkezési értéke nem sok van, bár van gomba íze és illata a szakkönyvekben leírtakkal ellentétben. Főleg hidegtálak díszítésére használják, de én finom rántottát készítettem belőle. de alkalmas még rizottókba és olaszos tésztaételekbe. A vacsinkról nem készült recept. Bár ezt a fajt nem nagyon lehet más és mérgező fajjal összetéveszteni, ettől függetlenül nem szakellenőrként mindenki minden vadon szedett gombát vigyen el bevizsgáltatni, a vizsgálat ingyenes és eleve minden különböző fajt egymástól elkülönítve kell leszedést követően bevizsgálásig tárolni. sokszor írtam le ezt, de fogom is. A gombászat szép, de veszélyes is, vigyázzatok magatokra.

Szólj hozzá

Szabadban láttuk főztük