Barna sörös szarvasragu
Ezt az ételt azoknak találták ki, akik szeretnek nyáron minél több időt a szabadban tölteni, mintsem a konyhában. Cserépedényben és a sütőben készítettem el. Ha valaki olyan szerencsés, hogy van kemencéje, akkor abban is ugyaúgy elkészíthető mint ahogy bográcsban is remek lehet. Barna sörből érdemes a szakácsra is gondolni, úgyhogy többet vegyünk az ételhez.
Hozzávalók: 1 üveg savanyított gyöngyhagyma, 3 közepes méretű sárgarépa vastagabb karikákra vágva (kb. 30 dkg), 2 közepes fej vöröshagyma cikkekre vágva, 3 szár szálzeller felkarikázva, 7,5 dl barna sör, 3 babérlevél, 2 marha leveskocka, 30 dkg laska- és csiperkegomba ( fele-fele arányban) nagyobb darabokra vágva, 25 burgonya kockázva, fél zöld kaliforniai paprika kockázva, 1,3 kg szarvas gulyáshús, só, bors, őrölt szerecsendió ízlés szerint.
Elkészítés: Az összes hozzávalót bele tesszük a cserépedénybe, rá morzsoljuk a leveskockákat. Felöntjük annyi sörrel amennyi éppen ellepi. 280 fokra előmelegítjük a sütőt. Addig tartjuk ezen a hőfokon míg át nem melegszik a cserépedény. Ekkor vissza vesszük a hőmérsékletet 200 fokra, Időnként kavarjuk meg, bogrács esetén elég megrázogatni. Az esetlegesen elpárolgott folyadélot marha leveskockával feloldott vízzel pótoljuk. Amikor a hús megpuhult egytálételként vagy kenyérrel, nokedlivel fogyaszthatjuk.