Dakosz paradicsommal és csicseriborsóval
Elkészítés: 1 óra, könnyű
Vannak ételek, amelyeket a nagy szegénység sült. Ezt a krétai specialitást is a szegénység adta nekünk, mégis nagyon tápláló, fenséges és ízletes étel. A dakoszról annyit kell tudni, hogy a helyiek nagyon szárazra és keményre sütött teljes kiőrlésű lisztből készült kenyere, amelyet többnyire a mezzékhez olívaolajjal fogyasztanak. Így én is sütöttem teljes kiőrlésű búzakenyeret és megcsináltam ezt az illatos finomságot. azt tudom mondani, csak bátran.
Egy adag 572 kcal, szénhidrát 50 gramm, zír 35 gramm, fehérje 14 gramm
Egy tepsi aljába rakjuk a felszeletelt, megszárított kenyereket, bőségesen meglocsoljuk görög olívaolajjal.
Egy serpenyőben egy nagy vöröshagymát aprítva 3 gerezd fokhagymával megpárolunk és ehhez adunk 50 deka lecsepegtetett csicseriborsó konzervet, kevés őrölt római köményt, fahéjat, sót, borsot és az egészet összepároljuk rátesszük a kenyérre. Erre kerül egy doboz darabolt paradicsomkonzerv és fél liter sűrű paradicsomlé.
Erre teszünk egy csokor friss aprított petrezselymet, nyáron bazsalikomot. És 15 dkg fetát elmorzsolva, meglocsoljuk olívaolajjal és a sütőben 180 fokon kb 30 percet sütjük. Ezt követően kivéve pihentetjük az ételt 15 percet és utána kiadagoljuk, tálaljuk. Nagyon finom fogás.
A receptet: Petőcz Ferenc készítette.