2017. már 31.

Dakosz paradicsommal és csicseriborsóval

írta: Petőcz Ferenc
Dakosz paradicsommal és csicseriborsóval

Elkészítés: 1 óra, könnyű

dsc07662.JPG

Vannak ételek, amelyeket a nagy szegénység sült. Ezt a krétai specialitást is a szegénység adta nekünk, mégis nagyon tápláló, fenséges és ízletes étel. A dakoszról annyit kell tudni, hogy a helyiek nagyon szárazra és keményre sütött teljes kiőrlésű lisztből készült kenyere, amelyet többnyire a mezzékhez olívaolajjal fogyasztanak. Így én is sütöttem teljes kiőrlésű búzakenyeret és megcsináltam ezt az illatos finomságot. azt tudom mondani, csak bátran.

Egy adag 572 kcal, szénhidrát 50 gramm, zír 35 gramm, fehérje 14 gramm

 

Egy tepsi aljába rakjuk a felszeletelt, megszárított kenyereket, bőségesen meglocsoljuk görög olívaolajjal.

dsc07658.JPG

Egy serpenyőben egy nagy vöröshagymát aprítva 3 gerezd fokhagymával megpárolunk és ehhez adunk 50 deka lecsepegtetett csicseriborsó konzervet, kevés őrölt római köményt, fahéjat, sót, borsot és az egészet összepároljuk rátesszük a kenyérre. Erre kerül egy doboz darabolt paradicsomkonzerv és fél liter sűrű paradicsomlé.

dsc07660.JPG

Erre teszünk egy csokor friss aprított petrezselymet, nyáron bazsalikomot. És 15 dkg fetát elmorzsolva, meglocsoljuk olívaolajjal és a sütőben 180 fokon kb 30 percet sütjük. Ezt követően kivéve pihentetjük az ételt 15 percet és utána kiadagoljuk, tálaljuk. Nagyon finom fogás.

A receptet: Petőcz Ferenc készítette.

dsc07661.JPG

Szólj hozzá

Görög Egészség vega és tészta