Déli tőkegomba
Kalap: 4-10 cm széles, fiatalon okker-, csokoládébarnás, majd szélétől kezdve halványokkeresre kifakul, közepe gyakran sötétebb, felülete matt, száraz, fiatalon ráncos, gödörkés, szárazon táblásan felrepedező.
Lemezek: sokáig fehéresek, éretten dohánybarnák, sűrűn állók, keskenyek, kissé lefutók.
Tönk: fehéres, felülete hosszan szálas, gallérja széles, felül bordás.
Hús: fehéres, viszonylag kemény, kellemes illatú és ízű.
Előfordulás: áprilistól novemberig, többnyire elhalt, ritkán élő lombos fákon, főleg nyárfán, melegkedvelő, a mediterrán országokban sok helyen megtalálható. Hazánk déli területein gyakoribb.
Étkezési érték: ehető, nagyon jóízű, kellemes aromájú étkezési gomba.
Megjegyzés: fűrészporon, faforgácson intenzíven termeszthető gombafaj.
Az oldalon az általunk talált, leszedett gombák találhatók. Viszont FONTOS, hogy az oldal nem gombahatározó és nem gombaszaklap. Minden különböző vadon leszedett gombafajt mindenki csomagoljon külön és vigye el gombavizsgálóba, mielőtt önmagától fogyasztani kezdené. A fogyasztásra alkalmasságot szakellenőrnek kell kimondania!