2017. jún 25.

Csalamádé

írta: Petőcz Ferenc
Csalamádé

2017_0625_144.JPG

Két fajta ember létezik, az egyik befőttet fogyaszt az ételek mellé a másik savanyút. A savanyút fogyasztok is oszthatok, van aki szereti a csalamádét és van aki nem. Mi szeretjük, így itt egy egyszerű recept, amely sikeres lesz, hiszen már eltevés szezon van. Ez most édes változat, de lesz majd csípős is, az összetevőket lehet variálni kivéve az uborkát és káposztát.

2017_0625_136.JPG

Készítsünk elő kimérve 350 dkg cukrot, 7 dkg sót, 3 dl ecetet és oldjunk el vízben még 10 gramm nátrium benzoátot.

Most pedig így készült:

1,3 kg reszelt káposzta, 45 dkg vágott répa, 1,3 kg kovászolni való uborka szeletelve, 45 dkg édes zöld kápia paprika szeletelve, 50 dkg vöröshagyma szeletelve. Géppel csináltuk, így időt is lehet nyerni egy jó robotgép aranyat ér a konyhában.

Az alapanyagokat egymásra rétegezzük, közben a rétegek közt egyenletesen elosztjuk a sót, a cukrot és az ecetet,. A végén ráöntjük a fél deci vízben feloldott nátrium benzoátot és ráöntjük a savanyú alapra, az egészet összekeverjük, majd egy napra félretesszük lefedve pihenni. Másnap üvegekbe töltjük és a zöldségekből nyert alaplével öntjük fel. Sokáig eláll és nagyon finom vitaminbomba.

Jó étvágyat.

2017_0625_145.JPG

Szólj hozzá

Tartósítunk Egészség vega és tészta