Sedano Alla Molisana azaz sült zeller hagymával és olívabogyóval
kb 3 adag
Az egészségtudatosság nem kényszeres, de mégis kényszer egyes betegségek miatt, a most következő recept pedig bizonyítja, hogy pár alapanyagból hatalmas falatozást lehet nagyszerű ízekkel kombinálva végrehajtani. Magunkis probálkozunk kitalálni egy-egy ételt, de amikor szembejön velünk egy jó olasz recept ki kell próbálni. Csak kicsit változtattunk rajta, eredetileg fekete olívabogyóval készül, mi a zöldet szeretjük, így vegyesen készült. Nagyszerű fogás diétás vacsorának vagy reggelinek önmagában vagy valamilyen grillezett hús vagy hal mellé köretként.
Hozzávalók:
- 25 dkg szárzeller kb 6 cm-es darabokra vágva
- 2 ek olívaolaj plusz a kenéshez
- 2 nagy hagyma vékonyra szeletelve
- 2 ek víz
- 5 dkg olívabogyó valami jobbfajta, pl görög
- 2 ek szemle morzsa
- tengeri só
- frissen őrölt bors
A sütőt hőlégkeverséen melegítsük elő 180 fokra, közben egy fazékban forraljunk fel vizet és a zeller darabokat főzzük benne 10 percig, szürjük le.Egy sütőformát kenjünk ki olívaolajjal, helyezzük bele a zellert.
Hevítsük fel egy erpenyőben az olívaolajat, kb 7-10 percet pároljuk benne a hagymát, majd vegyünk vissza a hőfokból és adjuk hozzá a 2 ek vizet, így pároljuk 20 percet.
Helyezzük a zellerre a hagymát egyenletesen elosztva, borssal ízesítjük és hozzáadjuk az olívabogyót is.
Alufóliával fedjük le az edényt és utána süssük így negyed órát, majd vegyük le a fóliát és még 20 percet süssük. Utána kivesszük, picit pihentetjük, majd fogyasszuk. A sütési idők eltérhetnek a sütők eltérő volta miatt.
Jó étvágyat!