2025. jún 09.

Sedano Alla Molisana azaz sült zeller hagymával és olívabogyóval

írta: Petőcz Ferenc
Sedano Alla Molisana  azaz  sült zeller hagymával és olívabogyóval

kb 3 adag

498161120_10223027354591240_4954811176003483204_n.jpg

Az egészségtudatosság nem kényszeres, de mégis kényszer egyes betegségek miatt, a most következő recept  pedig bizonyítja, hogy pár alapanyagból hatalmas falatozást lehet nagyszerű ízekkel kombinálva végrehajtani. Magunkis  probálkozunk kitalálni egy-egy ételt, de amikor szembejön velünk egy jó olasz recept ki kell próbálni. Csak kicsit változtattunk rajta, eredetileg fekete olívabogyóval készül, mi a zöldet szeretjük, így vegyesen készült. Nagyszerű fogás diétás vacsorának vagy reggelinek önmagában vagy valamilyen grillezett hús vagy hal mellé  köretként.

 Hozzávalók:

  • 25 dkg szárzeller kb 6 cm-es darabokra vágva
  • 2 ek olívaolaj plusz a kenéshez
  • 2 nagy hagyma vékonyra szeletelve
  • 2 ek víz
  • 5 dkg olívabogyó valami jobbfajta, pl görög
  • 2 ek szemle morzsa
  • tengeri só
  • frissen őrölt bors

498715951_10223027356271282_5252099161230320075_n.jpg

A sütőt hőlégkeverséen melegítsük elő 180 fokra, közben egy fazékban forraljunk fel vizet és a zeller darabokat főzzük benne 10 percig, szürjük le.Egy sütőformát kenjünk ki olívaolajjal, helyezzük bele a zellert.

Hevítsük fel egy erpenyőben az olívaolajat, kb 7-10 percet pároljuk benne a hagymát, majd vegyünk vissza a hőfokból és adjuk hozzá a 2 ek vizet, így pároljuk 20 percet.

Helyezzük a zellerre a hagymát egyenletesen elosztva, borssal ízesítjük és hozzáadjuk az olívabogyót is.

499652235_10223027355911273_732417124093287079_n.jpg

498116748_10223027355671267_8513159184317600071_n.jpg

Alufóliával fedjük le az edényt és utána süssük így negyed órát, majd vegyük le a fóliát és még 20 percet süssük. Utána kivesszük, picit pihentetjük, majd fogyasszuk. A sütési idők eltérhetnek a sütők eltérő volta miatt.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Olasz Nemzetek konyhája Egészség vega és tészta