2017. júl 06.

Sváb kovászos uborka

írta: Petőcz Szabó András
Sváb kovászos uborka

Ezt a receptet egyik ismerősömtől kaptam. Mint minden kapott receptet, ezt is átalakítottam a saját ízlésem szerint. Ehhez a recepthez csak öreg (azaz tavalyi) krumplit lehet csak használni. Múlt egy női magazinban találtam egy újabb kovászos uborka receptet, amit hamarosan el is fogok készíteni. Készítéskor avval számolni kell, hogy jóval több sót rakjunk az üvegbe! A hagyományos kovászos uborkához 5 evőkanál sót adok, ehhez viszont 8-tól lett íze.

dsc08676.JPG

Hozzávalók 5 literes üveghez: uborka (méretétől függ, hogy mennnyi fér az üvegbe), jó nagy csokor száras kapor, só, öreg burgonya, fokhagyma, víz.

Elkészítés: A kovászolni való uborkákat kb. fél órára vízbe áztatom, hogy az uborkára tapadt sár, szennyeződés felázzon. Kefével szoktam megsikálni őket, ezt a kefét csak ilyen helyzetekre tartogatom. Hosszában mindkét oldalon 90 fokkal elforgatva bevagdosom. A kapor felét az üvegbe teszem, majd egy sor megpucolt és felkarikázott krumplit rakok. Ezután kirakom egy réteg uborkával, amit hosszában helyezek bele. A réseket kitöltöm a fele mennyiségű fokhagymával.Újabb sor krumpli következik, addig ismétlem az előző műveletet, míg az üveg megtelik. A tetejére is kerül egy réteg krumpli, majd a kapor másik fele,ezzel szorítjuk le az üveget.. Sózom, majd felöntöm annyi vízzel, míg az üveg megtelik. Tányérral lefedve meleg helyre teszem. Kb. 2-3 nap alatt elkészül. Ha elkészült, vödörbe rakom át, és irány a hűtőszekrény! Még a levét is fel szoktuk használni!

Szólj hozzá

Tartósítunk Szabadban láttuk főztük Egészség vega és tészta