Szüreti fogás pikáns krumplipürével
Igazából a szüret nagyja már véget ért. Viszont még hátra van a prémium minőségű nagy borokhoz a szőlő betakarítása. Addig is készülhet szüreti finomság. Itt egy példa erre, mert szőlőt enni így is, úgy is jó. Készítsétek el a családnak. Szeretni fogják.
Szüreti fogás pikáns krumplipürével (2 főre):
2 gerezd fokhagymát 1 tk egész borssal, őrölt pirospaprikával, őrölt köménymaggal, kevés sóval egy mozsárban összeporítunk.
50 dkg lapockát félbevágunk, majd a feleket 3 részre vágjuk úgy, hogy az egyik végét egyben hagyjuk. A fűszeres pasztával bedörzsöljük. Befonjuk, mintha kalácsot sütnénk és a végén hústűvel szúrjuk, hogy ne essen szét. Eredetileg tepsiben kellett volna sütni, de nekem tortasütés miatt foglalt volt a sütő, így egy serpenyőbe raktam kevés olajat és 2 dl vizet. Beletettem a húst és elkezdtem párolni, a vizet rendszeresen pótolni kellett, ez a sütőben azért könnyebben ment volna. Amikor a húsunk megpuhult, pirosra sütjük,kivesszük a húst és a visszamaradt pecsenye alapra öntünk fél deci rumot és kevés max 1 dl vizet. Ebbe tesszük a képen látható szőlőszemeket. Forrás után pár perc alatt összepároljuk a szőlőt.
A krumplipürébe pedig, mivel a hús is kellemes csípős, teszünk egy kevés házi Erős Pistát.
A burgonyapüré mellé rakjuk a húst és mellé a szőlős mártást, a húst meglocsoljuk a mártással. Kellemes étel, vendégvárónak is jó.