2017. okt 13.

Szüreti fogás pikáns krumplipürével

írta: Petőcz Ferenc
Szüreti fogás pikáns krumplipürével

szuret.jpg

Igazából a szüret nagyja már véget ért. Viszont még hátra van a prémium minőségű nagy borokhoz a szőlő betakarítása. Addig is készülhet szüreti finomság. Itt egy példa erre, mert szőlőt enni így is, úgy is jó. Készítsétek el a családnak. Szeretni fogják.

Szüreti fogás pikáns krumplipürével (2 főre):
2 gerezd fokhagymát 1 tk egész borssal, őrölt pirospaprikával, őrölt köménymaggal, kevés sóval egy mozsárban összeporítunk. 

szuret3.jpg

szuret2.jpg


50 dkg lapockát félbevágunk, majd a feleket 3 részre vágjuk úgy, hogy az egyik végét egyben hagyjuk. A fűszeres pasztával bedörzsöljük. Befonjuk, mintha kalácsot sütnénk és a végén hústűvel szúrjuk, hogy ne essen szét. Eredetileg tepsiben kellett volna sütni, de nekem tortasütés miatt foglalt volt a sütő, így egy serpenyőbe raktam kevés olajat és 2 dl vizet. Beletettem a húst és elkezdtem párolni, a vizet rendszeresen pótolni kellett, ez a sütőben azért könnyebben ment volna. Amikor a húsunk megpuhult, pirosra sütjük,kivesszük a húst és a visszamaradt pecsenye alapra öntünk fél deci rumot és kevés max 1 dl vizet. Ebbe tesszük a képen látható szőlőszemeket. Forrás után pár perc alatt összepároljuk a szőlőt.

A krumplipürébe pedig, mivel a hús is kellemes csípős, teszünk egy kevés házi Erős Pistát. 

szuret4.jpg


A burgonyapüré mellé rakjuk a húst és mellé a szőlős mártást, a húst meglocsoljuk a mártással. Kellemes étel, vendégvárónak is jó.

Szólj hozzá

Magyar Nemzetek konyhája Húsok és halak