Disznósajt
Mint ahogy azt már sokszor mondtuk, írtuk, tettük a házi ételek finomabbak, így készítünk házi kolbászt, savanyúságokat, lekvárokat és persze disznósajtot. Most sem mondjuk, hogy miénk a tuti recept, mert szerintünk olyan nincs. Azt tudjuk mondani, mi így készítjük és kíváncsiak vagyunk, Ti hogyan. De szerintünk ez is ízleni fog.
Receptünk szándékosan bolti műbélre fókuszál. Sajnos füstölni nem tudunk malac terméket, így hiába kapható gyomor, benne hamar megromlik a disznósajt füstölés nélkül a benne lévő fehérjék hatására. A képen láthatóból 2 db másfél kilós sajtunk készült.
Mi 2 sertésnyelvet, 1 sertés fejet, kevéske kb 0,5 kg zsíros húst, 0,5 kg bőrkét és 1 sertéslábat tettünk fel főni, forrás után a habot leszedtük, sóztuk és teadióba tettünk babérlevelet, köménymagot, rozmaringot, fekete borsot, görögszéna levelet, majoránnát. 6 gerezd fokhagymát és 1 nagy fej vöröshagyma is került a főzőlébe, amelyet lassú tűzőn 2,5 órát főztünk addig, amíg a fejről és a körömről már levált a hús. Ekkor hagytuk kihűlni és a bőrős daraboka, meg a malac fülét külön raktam, nagyobb darabokra vágtam, akár csak a nyelvet. A többit a megfőtt hagymákkal ledaráltam, összekevertem a darabolt részekkel, pirospaprikát kevertem hozzá kettő evőkanállal, utána ízesítettünk, adtunk hozzá a főzőléből is, hogy meg legyen a sajt alapja. A műbélbe beöltöttük, kötöztük és a felmelegített főzőlében még 30 percet abáltuk. Majd kivettem, megszurkáltam tűvel ott, ahol levegős volt, hogy a levegő távozni tudjon, sütőpapírba csomagoltam, hogy a távozó zsír és folyadék ne szennyezzen be semmit sem, majd nehezékkel préselni kezdtem, ez kb 2-3 óra. Ezt követően hűtőbe került és a képen látható eredményt kaptuk. Nagyon finom lett, bár pont ott vágtam meg, ahol a darabolt nyelv nem látszik. Jó étvágyat!