2018. júl 31.

Zsályás májgombóc leves gazdagon

írta: Petőcz Ferenc
Zsályás májgombóc leves gazdagon

Elkészítés: könnyű, 45 perc

dsc01125.JPG

Rengeteg zsályánk van, nagyszerű ért talált kis csemete növényünk és két hónap alatt komoly bokorrá fejlődött e gyógyhatású növényke. Én nagyon kedvelem az igazi régi magyar konyha remek fűszere, mégis sokan mellőzik. Azt pedig kevesen tudják, hogy a májas ételeknek ez az aromás növényke finomabb ízt kölcsönöz, mint a jelenleg többet használt majoránna, így érdemes kipróbálni,használni, akár hurkába is. Intenzív aromái miatt viszont óvatosan kell bánni vele, kevés is elég belőle és jótékonyan hat a női bajokra, torokfájdalomra, kedélyállapotra, mellkasi fájdalmakra, sebek gyógyulására, álmatlanság ellen is használható. Így érdemes fogyasztani. Íme az egyik kedvenc levesem, amelyet rég nem készítettem, így el is csentem titokban a bokorról egy ágat, csak párom észre ne vegye.

dsc01119.JPG

Májgombóc: ezzel kezdünk.

25 dkg májat ledarálunk egy fej vöröshagymával, 2 gerezd fokhagymával és a csokornyi ágacska friss zsályával. Ehhez adunk egy tojást, frissen sóval tört vegyes borsot és összekeverjük annyi búzadarával, amennyivel félkemény állagú lesz. Hagyjuk pihenni legalább 30 percet, ezalatt a levesünk is gyakorlatilag elkészül és a búzadara is megszívja magát. TIPP: szoktam búzadara helyet sokszor réteslisztet használni, szerintem azzal finomabb.

dsc01120.JPG

4 erőleves kockából 2 liter vízzel készítünk alaplevelet, ebbe főzünk bele sárgarépát, zöldborsót, kockázott burgonyát, zellert.

dsc01124.JPG

Amikor a zöldségek puhák, kanállal beleszaggatjuk a galuskát addig főzzük, ameddig feljő a tetejére a levesnek az összes galuska, innentől takarékon még 10 percet hagyjuk és Erős Pistával tálaljuk.

Jó étvágyat!

Szólj hozzá

Levesek Húsok és halak